Clicky


Partijen boos over vergoeding NS-bobo's

Partijen boos over vergoeding NS-bobo's
28-02-2017 17:26 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Partijen in de Tweede Kamer reageren dinsdag verbolgen over de hoge ontslagvergoeding voor topmanagers van de Nederlandse Spoorwegen. Oppositiepartijen CDA en SP vragen zich af hoe het kan dat twee bobo's samen bijna zes ton meekregen.

"De reiziger op 3, 4 en 5.... Die twee managers stonden op 1 en 2'', twittert CDA-Kamerlid Martijn van Helvert. Hij en CDA-collega Pieter Omtzigt eisen opheldering van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur. SP-Kamerlid Renske Leijten wil weten of minister Dijsselbloem, als aandeelhouder van NS, hier voor tekende.

De politici reageren op een bericht van De Telegraaf, die meldt dat het gaat om twee managers op een zogenoemde sleutelpositie. Zij zaten niet in de raad van bestuur.

Twee jaar geleden leidde een schikking met NS-topman Timo Huges tot enorme ophef. Huges kreeg 175.000 euro mee nadat hij moest vertrekken wegens fraude bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Het CDA vraagt de bewindslieden Dijsselbloem en Dijksma wanneer zij op de hoogte waren van deze "te ruime'' uitkering aan de managers, en of ze toestemming hebben gegeven. Ook willen zij weten of deze vertrekregeling in verband staat met de fraude bij NS rond het ov in Limburg.