Clicky


Rusland overhandigt MH17-informatie

Rusland overhandigt MH17-informatie
26-10-2016 19:51 | Ongevallen | auteur ANP

DEN HAAG - Het Russische Openbaar Ministerie heeft een pakket informatie over het neerhalen van vlucht MH17 overhandigd aan de Nederlandse ambassade in Moskou. Dat maakte minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie woensdag bekend tijdens een debat over het strafrechtelijk onderzoek daarnaar.

Het materiaal werd kort voor het begin van het Kamerdebat overgedragen, aldus de minister. Hij zei niet te weten wat precies door de Russen is overgedragen. De informatie gaat naar het Joint Investigation Team (JIT), het internationale team dat strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen doet.

Op 26 september meldde het Russische ministerie van Defensie toch radarbeelden te bezitten die zijn gemaakt ten tijde van het neerschieten van vlucht MH17 op 17 juli 2014. Die beelden zijn tot dusver nog niet aan Nederland gegeven, hoewel er verscheidene malen naar is gevraagd.

Of de radarbeelden tussen het overhandigde materiaal zitten, is volgens Van der Steur niet bekend. Hij waarschuwde hierover niet te speculeren. "We zullen pas weten of de radarbeelden ertussen zitten als het JIT daarover een mededeling doet."

In de Kamer is veelvuldig gevraagd naar de Russische radarbeelden. Pieter Omtzigt (CDA) noemde het ,,wel heel toevallig" dat de Russische autoriteiten net op deze dag met het materiaal komen.

Het toestel van Malaysia Airlines werd met een Buk-raket vanuit Oost-Oekraïne neergehaald. Het JIT meldde vorige maand dat de lanceerinstallatie waarmee de Buk-raket werd afgeschoten uit Rusland afkomstig was en na de lancering weer is teruggekeerd naar Rusland. Dat land ontkent elke betrokkenheid en heeft het onderzoek van het JIT in twijfel getrokken.