Clicky


RTL kiest voor Schoorsteen Piet

RTL kiest voor Schoorsteen Piet
24-10-2016 11:21 | Binnenland | auteur ANP

HILVERSUM - RTL kiest voor de Schoorsteenpiet. Deze piet, die zwarte vegen op zijn gezicht heeft omdat hij door de schoorsteen komt, wordt de enige piet die in de RTL-programma’s te zien is. Volgend jaar is Zwarte Piet ook niet meer toegestaan in reclames op de RTL-zenders.

Dat heeft de directie van het mediabedrijf besloten na veel gesprekken met zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. "In onze visie past Zwarte Piet niet meer in het huidige tijdsbeeld'', aldus de directie.

"Voor een deel van Nederland is het beeld van Zwarte Piet discriminerend, terwijl anderen vinden dat Zwarte Piet een onlosmakelijk deel van de traditie is. RTL begrijpt beide standpunten, maar vindt ook dat in de discussie niet zou moeten gaan over gelijk, maar over begrip hebben voor elkaar.''

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken is blij met de beslissing. "Complimenten voor RTL. Tijd voor verandering'', aldus de vicepremier.

Het overleg over Zwarte Piet is de afgelopen tijd onder meer gevoerd in bijeenkomsten die zijn gefaciliteerd door de minister. "Met de keuze voor de Schoorsteenpiet geeft RTL inhoud aan deze verklaring'', meldt het mediabedrijf.

Het Sinterklaasjournaal van de NTR verklapt nog niets over het uiterlijk van de pieten in de komende afleveringen over de intocht van de sint. "Dat kan iedereen in de eerste aflevering zien.'' NTR-directeuren Paul Römer en Carel Kuyl lieten eerder dit jaar al wel weten de verandering van Zwarte Piet "onomkeerbaar en vanzelfsprekend'' te vinden. Volgens hen is de omroep daar tien jaar geleden al mee begonnen.