Clicky


Twee gestolen Van Goghs na 14 jaar terecht

Twee gestolen Van Goghs na 14 jaar terecht
30-09-2016 10:13 | Buitenland | auteur ANP

NAPELS - Veertien jaar nadat ze waren gestolen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam, zijn twee schilderijen van Van Gogh teruggevonden in Italië. Het gaat om de doeken Zeegezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884/85).

De schilderijen zijn teruggevonden tijdens een groot onderzoek in Napels, uitgevoerd door een speciaal team dat onderzoek doet naar georganiseerde criminaliteit. De werken lijken in redelijke staat, maar de lijsten ontbreken. Een restaurator moet bekijken wat de schade is voor de werken kunnen worden gerestaureerd. Uiteindelijk worden ze weer tentoongesteld in Amsterdam.

Volgens minister Jet Bussemaker (Cultuur) komen de schilderijen snel terug naar Nederland, maar wanneer is nog niet bekend. Mogelijk moeten de doeken in Italië nog dienen als bewijsmateriaal. De waarde van Zeegezicht bij Scheveningen en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen wordt geschat op vele miljoenen euro's en ook de kunsthistorische waarde is enorm.

Het Van Gogh Museum is blij dat de werken terecht zijn. Directeur Axel Rüger zei vrijdag dat hij daar na al die jaren niet meer op had durven hopen.

In 2005 werden twee mensen voor de roof veroordeeld tot een celstraf en het betalen van een schadevergoeding van 350.000 euro aan de eigenaar, het ministerie van OCW. De mannen hebben altijd ontkend dat ze iets met de diefstal te maken hadden en hielden vol dat ze erin zijn geluisd.