Clicky


Ontslag Satudarah-ambtenaar was onterecht

Ontslag Satudarah-ambtenaar was onterecht
29-09-2016 11:02 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Minister Ard van der Steur (Justitie) had een justitieambtenaar niet zonder meer mogen ontslaan omdat hij lid is van motorclub Satudarah. Dat bepaalde de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste rechter op het gebied van sociaal bestuursrecht, donderdag.

De ambtenaar, die werkte als sociotherapeut in een forensisch psychiatrisch centrum, is sinds 2002 lid van een chapter van Satudarah. De minister vond dat onverenigbaar en ontsloeg de ambtenaar op basis van regels vastgelegd in de Circulaire Ongewenste Privécontacten. Hierin staat dat van beambten mag worden verlangd dat ze het lidmaatschap van een zogenoemde 1 procent-motorclub moeten beëindigen. Dit zijn clubs waarvan bekend is dat de individuele leden structureel crimineel of normoverschrijdend gedrag vertonen.

Volgens de CRvB is de bewindsman te kort door de bocht gegaan met het toepassen van die regels. "In de circulaire staat voorop dat een zorgvuldige afweging moet plaatsvinden op basis van de specifieke omstandigheden van het geval'', zo stelt de raad. "Binnen die afweging mag het recht op respect voor het privéleven van de ambtenaar en zijn recht op vreedzame vereniging en vergadering niet uit het oog worden verloren.''

Ook heeft de minister nagelaten te kijken naar onder meer het langdurig dienstverband van de betrokkene en het feit dat het lidmaatschap van de club nooit tot problemen leidde. Van der Steur moet, met de uitspraak in de hand, nu een nieuwe beslissing over de ambtenaar nemen.