Clicky


Wetsvoorstel Bescherming Koopvaardij belangrijke stap tegen piraterij

Wetsvoorstel Bescherming Koopvaardij belangrijke stap tegen piraterij
26-09-2016 10:30 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - De VVD en het CDA hebben vandaag, 26 september, een initiatiefwetsvoorstel voor de Wet ter Bescherming Koopvaardij voorgelegd aan de Raad van State voor advies. Dit wetsvoorstel moet de inzet van gewapende particuliere beveiligers op Nederlands gevlagde schepen mogelijk maken. Bedrijfslevenorganisaties zijn verheugd over het initiatief, omdat het na een jarenlange discussie de aanzet geeft om de Nederlandse vloot en bemanning te beschermen tegen piraterij.

De ondergetekende bedrijfslevenorganisaties scharen zich achter het initiatiefwetsvoorstel en hopen dat een meerderheid in de Tweede Kamer het voorstel van de Tweede Kamerleden Han ten Broeke (VVD) en Raymond Knops (CDA) zal omarmen.

Met deze wet kan Nederland zich volgens de organisaties als laatste aansluiten bij de andere maritieme Europese landen, die al lange tijd gewapende particuliere beveiliging toestaan. Een wettelijke regeling geeft Nederlandse reders de mogelijkheid hun zeevarenden te beschermen op het niveau en tegen de kosten zoals die inmiddels voor andere Europese reders en hun zeevarenden gemeengoed zijn.