Clicky


Vrachtwagens blijven België mijden en door Nederland rijden

Vrachtwagens blijven België mijden en door Nederland rijden
24-09-2016 14:19 | Weer en Verkeer | auteur Redactie [FE]

LIJNDEN - Vrachtverkeer blijft de Belgische tolwegen mijden ten faveure van Nederlandse wegen om te besparen. Dat betekent dat de wijziging van de routekeuze bij de invoering van de Belgische tol op 1 april 2016 niet een tijdelijk fenomeen is. Dat blijkt uit onderzoek van de VID.

Een analyse van de VID over de maanden juli en augustus bevestigt het beeld dat al in mei ontstond: het vrachtverkeer bij de grensovergangen wordt nu deels een grensovergang westelijker afgewikkeld. Op de A16 (Hazeldonk) en de A76 (Stein) daalde de hoeveelheid vrachtverkeer, terwijl op de A67 (Hapert) en de A4 (Ossendrecht) de hoeveelheid vrachtverkeer toenam. Daarmee rijdt dat vrachtverkeer minder door Belgie, hetgeen de transporteur tolkosten scheelt.

Acht procent drukker op A58 bij Etten-Leur

Daarmee wordt het in Nederland drukker. Dat is goed te zien op de A58 bij Etten-Leur en Tilburg waar de hoeveelheidvrachtwagens met gemiddeld bijna 8 procent toenam in vergelijking met vorig jaar. Veel meer dan de landelijk gemeten stijging van circa 2 procent.

Als het vrachtwagen-grensverkeer op de vier grote snelwegovergangen wordt opgeteld, valt op dat er minder vaak de grens wordt overgestoken. Een logische verklaring is dat een deel van het vrachtverkeer zijn route heeft verlegd naar wegen van een lagere orde.