Clicky


Mark Rutte wil opnieuw premier worden

Mark Rutte wil opnieuw premier worden
26-08-2016 20:19 | Politiek & Verkiezingen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Mark Rutte wil door als VVD-leider en hoopt na de verkiezingen in maart opnieuw premier te worden. Rutte is vrijdag namens het partijbestuur officieel voorgedragen als lijsttrekker van de VVD.

Tegen De Telegraaf zegt Rutte: "Ik ga door. Ik voel een ongelooflijke drive om door te gaan'', aldus Rutte. In een interview dat zaterdag in die krant verschijnt belooft Rutte een volgende termijn helemaal uit te dienen. Hij zal niet tussentijds voor een andere baan te kiezen.

Als Rutte er niet in slaagt om met de VVD te grootste partij te worden en de premier te leveren, dan zal Rutte in de Tweede Kamer plaatsnemen. Hij zat in 2003 kortstondig in de Kamer en van 2006 tot oktober 2010. Hij is ook staatssecretaris van Onderwijs en Sociale Zaken geweest.

Volgens partijvoorzitter Henry Keizer van de VVD is Rutte de droomkandidaat voor de liberalen. "Mark Rutte heeft in de afgelopen moeilijke tijden bewezen dat hij veel voor Nederland voor elkaar krijgt. Hij is enorm gemotiveerd om ons land, op basis van wat al in werking is gezet, stappen verder te brengen zodat Nederland een nog mooier land wordt dan het al is''.

De 49-jarige Rutte leidt de liberalen al sinds 2006 en is premier sinds 2010. Hij is aan zijn tweede kabinet bezig. Zijn eerste kabinet met CDA en gedoogsteun van de PVV kwam vroegtijdig aan zijn einde. Zijn tweede kabinet van VVD en PvdA is sinds 2012 aan de macht. In maart zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer.

De liberale partij staat in de peilingen afhankelijk van het onderzoeksbureau bovenaan of tweede achter de PVV. De partij heeft nu veertig zetels in de Tweede Kamer. Als er op dit moment verkiezingen zouden zijn, worden dat er volgens de peilingen wel minder. Het verkiezingsprogramma wordt in oktober bekendgemaakt.

Het besluit van Rutte om nog een keer lijsttrekker te worden komt niet als een verrassing. Het wordt de vierde keer dat hij lijsttrekker wordt. Zijn positie binnen de partij is onomstreden. Onder de VVD-leden is hij bijzonder populair.