Clicky


Franse Raad van State schrapt boerkiniverbod

Franse Raad van State schrapt boerkiniverbod
26-08-2016 15:48 | Buitenland | auteur ANP/RTR

PARIJS - De Franse Raad van State heeft voorlopig een streep gezet door het boerkiniverbod in het plaatsje Villeneuve-Loubet. Volgens de rechters druist het verbod op de religieuze badkledij in tegen de burgerlijke vrijheden. Het gaat om een voorlopig besluit, dat de Raad van State in staat stelt de tijd te nemen om tot een grondiger oordeel te komen.

De Franse Liga voor de Mensenrechten had protest aangetekend tegen het verbod in Villeneuve-Loubet. De Conseil d'Etat noemt het verbod "een ernstige, en duidelijk illegale schending van fundamentele vrijheden, de vrijheid van religie en individuele vrijheden''. In een dertigtal andere Franse gemeenten zijn vergelijkbare verboden ingesteld.

De Liga toonde zich tevreden dat de rechters een stokje staken voor het "ondermijnen van individuele vrijheden en het gebruiken van secularisme om mensen uit te sluiten''. Maar, zegt de beweging in haar reactie, het vonnis is geen definitieve oplossing. De verboden hebben volgens de Liga van Frankrijk "het lachertje van de wereld gemaakt''. "Het gaat hier om de tweedeling van de natie op basis van afkomst en religie.'' De beweging roept alle inwoners van Frankrijk op zich uit te spreken tegen de verboden.

Volgens de advocaat van de Liga moeten alle gemeentes met verboden die nu intrekken, maar ten minste één burgervader, op Corsica, zette na de uitspraak zijn hakken in het zand. "Er zijn hier veel spanningen en ik trek mijn decreet niet in'', zei burgemeester Ange-Pierre Vivoni tegen BFM TV.

De gemeentes die de verboden instelden betoogden dat het islamitische zwempak mensen angst aanjaagt en daarmee een gevaar voor de openbare orde is. Ex-president Nicolas Sarkozy, die volgend jaar opnieuw een gooi naar het presidentschap wil doen, sprak zich deze week uit voor een landelijk verbod.

Toch werden tot dusver slechts in vier plaatsen boetes uitgedeeld aan boerkinidragers, onder meer in Nice en Cannes. Foto's van gewapende agenten die een vrouw op het strand van Nice dwongen het pak uit te trekken leidden wereldwijd tot verontwaardiging.