Clicky


Last van rijexamen stress? Doe het faalangst rijexamen

Last van rijexamen stress? Doe het faalangst rijexamen
27-07-2016 13:57 | Overig | auteur Redactie [FE]

[advertorial]

AMSTERDAM - Heb je last van rijexamen stress? Slaap je slecht de nachten voor je rijexamen en staat het zweet je voortdurend in de handen alleen al als je er aan denkt? Wellicht dat het faalangst rijexamen dan iets voor jou is. De ANWB vertelt je er graag alles over en legt je uit hoe het werkt.

Wat is het faalangstexamen?

Het faalangstexamen is er specifiek voor mensen die last hebben van faalangst tijdens het rijexamen. De opgeleide examinators zorgen ervoor dat jij je helemaal op je gemak voelt tijdens het rijexamen. Desbetreffende persoon zorgt niet alleen voor een prettige sfeer in de auto, maar voelt jou ook goed aan tijdens het rijexamen. Mocht het je allemaal iets teveel worden, dan kun je zonder problemen een time-out aanvragen.

Gewone rijexamen versus faalangst rijexamen

Het faalangstexamen werkt verder precies hetzelfde als het gewone rijexamen. Dit betekent dat je wordt getest op onder andere je voertuigbeheersing, hoe je de bijzondere verrichtingen uitvoert, maar ook naar je kijkgedrag en of je op het juiste moment voorrang verleent. In een tijdsbestek van 80 minuten leg je het rijexamen af. Het praktijkgedeelte hiervan bedraagt 35 minuten. Dit is totaal 25 minuten langer dan een gewoon rijexamen.

Faalangst examen voor de auto is populair

Mocht je last hebben van faalangst tijdens het afleggen van een rijexamen, schaam je dan zeker niet. Veel mensen hebben last van dit probleem. Je moet jezelf toch enigszins bewijzen tijdens het rijexamen. De spanning kan op sommige momenten hoog oplopen en dan is het prettig om te weten dat er een faalangst examen is. Het faalangst rijexamen van het CBR is dan ook een prettige manier van examen doen voor het autorijbewijs.

De populariteit stijgt dan ook. In 2011 deed slechts 2 procent een faalangstexamen, terwijl dit in 2015 steeg naar 6 procent. Koploper onder de provincies, is de provincie Brabant met een percentage van 9 procent. De provincie Groningen daarentegen ligt met 4 procent onder het landelijk gemiddelde.

Tips om rustig te blijven

Hoe je rustig aan je rijexamen begint? Onderstaande tips van rijinstructeurs helpen je alvast op weg. Lees ze goed door, je hebt er vast en zeker iets aan!

Zorg voor voldoende nachtrust

Goed op je ademhaling letten helpt om rustig te blijven. Er zijn zelfs speciale cursussen die je kunt volgen om mindful te blijven

Eet een banaan van tevoren; hier schijnt een stof in te zitten die rustig maakt

Kom natuurlijk op tijd bij je rijexamen

  • Volg gerust een extra rijles als je een goede start wilt hebben voor het rijexamen
  • Comfortabele kleding zorgt voor optimale ontspanning tijdens het rijden
  • De wereld vergaat niet als je zakt. Er komt altijd een tweede keer!
  • Natuurlijk is dit geen garantie voor het behalen van je rijbewijs, maar je verkleint er wel het risico mee dat je zakt.

Wil je meer weten over rijlessen of het doen van een faalangst examen? Kijk dan op de ANWB website voor alles over het faalangst rijexamen.