Clicky


Shell schrapt nog eens 2200 banen

Shell schrapt nog eens 2200 banen
25-05-2016 12:07 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Shell schrapt wereldwijd 2200 banen extra in verband met de aanhoudend lage olieprijzen. De reorganisatie komt bovenop twee eerdere ontslagrondes die vorig jaar werden aangekondigd, en waarbij in totaal 10.300 arbeidsplaatsen komen te vervallen.

Hoeveel banen in Nederland op de tocht staan, kon een woordvoerster woensdag niet aangeven. Wel zei ze dat met name de divisie die zich bezighoudt met het opsporen en oppompen van ruwe olie (Upstream) getroffen zal worden.

De olie- en gasindustrie maakt volgens de zegsvrouw moeilijke tijden door. "Wij moeten opnieuw pijnlijke maatregelen nemen om te zorgen dat Shell concurrerend blijft in de huidige, langdurige neergang.'' Een vastomlijnd besparingdsdoel werd niet genoemd.

Shell schrapte vorig jaar al 7500 banen als onderdeel van een bezuinigingsronde om de slechte marktomstandigheden het hoofd te bieden. Door overproductie daalden de olieprijzen vanaf de zomer van 2014 in anderhalf jaar tijd met meer dan driekwart. Pas de laatste paar weken is sprake van voorzichtig herstel.

Eind vorig jaar liet Shell weten dat dit jaar nog 2800 arbeidsplaatsen zouden verdwijnen. Die ingreep is het gevolg van de in februari afgeronde overname van branchegenoot BG Group. Met de woensdag aangekondigde reorganisatie erbij komt het totale banenverlies over 2015 en 2016 op 12.500.