Clicky


Turkse premier Davutoglu stopt als partijleider

Turkse premier Davutoglu stopt als partijleider
05-05-2016 19:52 | Buitenland | auteur ANP/DPA/RTR

ISTANBUL - In de machtsstrijd met president Recep Tayyip Erdogan heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu donderdag zijn terugtreden als partijleider van de regerende AK-partij aangekondigd. Zonder het partijleiderschap is ook de post van minister-president ondenkbaar.

Na een vergadering met het partijbestuur zei Davutoglu in een toespraak dat hij zich "onder de huidige omstandigheden'' niet kandidaat zal stellen voor het partijleiderschap tijdens een extra congres op 22 mei. Voorafgaand aan zijn mededelingen had de premier met het partijbestuur gesproken.

Davutoglu was Erdogan opgevolgd als partij- en regeringsleider toen die in augustus 2014 tot president werd verkozen. Davutoglu zei dat hij hoopte dat het speciale partijcongres "nieuwe wegen opent''. Hijzelf zal zijn werk als parlementslid blijven doen, zei hij.

Vijf hoge partijfunctionarissen vertelden persbureau Reuters woensdag dat de AKP Davutoglu wilde vervangen als partijleider, en dus als premier. De laatste tijd zijn er oplopende meningsverschillen tussen de premier en president Recep Tayyip Erdogan in de openbaarheid gekomen. De twee zouden het oneens zijn over onder meer de betrekkingen met Europa en de vervolging van critici van de regering.

Eerder donderdag had presidentieel adviseur Cemil Ertem laten weten dat Turkije geen nieuwe verkiezingen zal houden als de AK-partij een nieuwe leider kiest. Het land zal "veilig'' doorgaan tot het mandaat van de huidige regering in 2019 afloopt, zei hij.

De tegenstanders van het regime-Erdogan spraken klare taal. De belangrijkste oppositieleider Kemal Kiliçdaroglu zei dat het afserveren van Davutoglu naadloos past in het streven van Erdogan naar versterking van zijn positie als president. "Het afscheid van Davutoglu valt niet uit te leggen als een interne partijkwestie. Alle aanhangers van de democratie moeten zich verzetten tegen deze paleisrevolutie'', aldus Kiliçdaroglu tijdens een persconferentie van zijn Republikeinse Volkspartij (CHP) in het hoofdkwartier in Ankara.