Clicky


Duitse politie lost 100 vrachtwagendiefstallen op na arrestatie Pools-Russische criminele bende

Duitse politie lost 100 vrachtwagendiefstallen op na arrestatie Pools-Russische criminele bende
30-04-2016 10:09 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

BIELEFELD(D) - Een Duits-Pools onderzoeksteam van de politie heeft zich sinds september 2013 bezig gehouden met het oprollen van een Pools-Russische criminele bende en daarmee bijna 100 vrachtwagendiefstallen opgelost.

De gestolen vrachtwagens werden vervolgens mee naar Polen genomen om ze daar vervolgens 'om te bouwen'. De vrachtwagens werden van een nieuw chassisnummer voorzien en doorverkocht als gebruikte vrachtwagens. Andere vrachtwagens werden gewoon gebruikt of direct doorverkocht in Litouwen en andere Oost-Europese landen.

De zaak kwam aan het rollen toen in 2012 in totaal 15 trekker-oplegger combinaties werden gestolen in Minden-Lübbecke. De dieven gingen zorgvuldig te werk en gebruikten moderne technologieën om voertuigen en veiligheidssystemen te manipuleren. In totaal bedraagt de schade al meer dan 4 miljoen euro, meldt de politie.

Door middel van gedetailleerd speurwerk van de politie en de uitwisseling van track en trace informatie door geheel Europa groeide het bewijs tegen de criminele bende.

De eerste man die in het vizier van de politie kwam was een 49-jarige Pool die regelmatig als vrachtwagenchauffeur naar Duitsland kwam en contacte had met een inwoner van Minden-Lübbecke. Deze inwoner werd later als "tipgever" ontmaskerd. De vrachtwagenchauffeur was, zoals later bleek, al bekend bij de Duitse autoriteiten. Hij kon in verband worden gebracht met meerdere auto-diefstallen in Duitsland. Uit recent onderzoek blijkt dat hierbij ook een 40-jarige Duitser bij betrokken was.

Tijdens het onderzoek naar de Pools-Russische bende kwamen meer diefstallen aan het licht in ondere andere Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen, Bremen, Sleeswijk-Holstein, Brandenburg, Saksen, Saksen-Anhalt en Hessen.

Steeds weer werden de chauffeurs van deze gestolen voertuigen opgepakt en gevangen gezet maar de daadwerkelijke geldschieters bleven buiten beeld.

De bende bestond uiteindelijk uit zo'n 20 personen afkomstig uit Polen en dan vooral Mazury en uit de naburige Russische enclave Kaliningrad.