Clicky


Slachterij Hilckmann moet verdwenen 21 miljoen uitleggen

Slachterij Hilckmann moet verdwenen 21 miljoen uitleggen
28-04-2016 16:32 | Algemeen | auteur ANP

NIJMEGEN - Slachterij Hilckmann moet de gemeente Nijmegen uitleggen waar de 21 miljoen euro is gebleven die het bedrijf in 2015 van de gemeente kreeg om te kunnen verhuizen. Als het bedrijf dat niet doet, kan de gemeente een dwangsom van 50.000 euro per dag opeisen. Dat heeft de rechter in Arnhem donderdag bepaald.

Nijmegen kocht de bedrijfsgebouwen van Hilckmann in 2015 omdat de gemeente op die plek woningen wil bouwen. Voorwaarde voor de verkoop was dat het bedrijf zou verhuizen naar een naburige Brabantse gemeente en dat de honderden banen behouden zouden blijven. In februari kondigde Hilckmann volgens de gemeente totaal onverwacht aan dat het ging sluiten en dat een verhuizing van de baan was. De 21 miljoen euro voor de verhuizing was echter al uitgegeven.

De gemeente voelt zich "bedonderd'' en wil het geld terug. Hilckmann weigert tot nu toe alle cijfers op tafel te leggen, omdat de gemeente vertrouwelijke informatie openbaar maakt.

De rechter vindt dat het bedrijf het geld vooruitlopend op de verhuizing wel mocht gebruiken, maar dat die uitgaven uiteindelijk wel tot de verplaatsing van het bedrijf hadden moeten leiden. Nu dit niet gaat gebeuren, moeten de boeken open, aldus de rechtbank. "Hilckmann zal moeten aantonen dat het geld niet op de een of andere manier binnen of buiten de onderneming nog beschikbaar is.''

De slachterij moet ook met stukken onderbouwen waarom een verwachte exportvergunning naar China niet is verkregen en waarom dat reden was om het bedrijf ineens te sluiten. De rechtbank sluit niet uit dat de directie in 2015 al wist dat er nooit sprake zou zijn van een verhuizing.

De directie van Hilckmann zei in een donderdagavond verspreide verklaring tevreden te zijn over de uitspraak van de rechter. Het is volgens de directie nu duidelijk dat de slachterij niets te verwijten valt. Het bedrijf hekelt het gedrag van de gemeente Nijmegen die Hilckmann "keer op keer in een kwaad daglicht" stelde.

De directie zal natuurlijk voldoen aan de rechterlijke uitspraak om de boeken te openen, zei een woordvoerder.