Clicky


Heerts: zzp-schap ondermijnt sociale stelsel

Heerts: zzp-schap ondermijnt sociale stelsel
13-02-2016 20:21 | Algemeen | auteur ANP

HILVERSUM - Dat werkgevers hun werknemers steeds meer inruilen voor zzp'ers leidt tot een ondermijning van het sociale stelsel. Daarvoor waarschuwt FNV-voorzitter Ton Heerts zaterdag bij EenVandaag.

"Ik voorspel dat als deze race to the bottom doorgaat, er over tien jaar geen solidair systeem meer is. Dan kijken we allemaal terug en dan zeggen we o ja, o ja dat is gebeurd'', zegt hij.

De werkgever heeft volgens hem door het groeiend aantal zelfstandigen "niets meer met de mensen die voor hem werken''.

Heerts, die in mei als voorzitter bij de FNV vertrekt: "Waar vroeger een werkgever nog trots was op zijn werknemers zet hij nu alle risico's buiten de deur. Hij heeft er alleen nog belang bij of hij winst kan maken van het feit dat mensen eigenlijk onderbetaald worden. In dit geval zelfstandige ondernemers.''

Uit een onderzoek onder 2000 zzp'ers van EenVandaag blijkt verder dat een groot deel van hen niet meer zou kunnen rondkomen zonder de zelfstandigenaftrek, een belastingvoordeel speciaal voor zzp’ers.

Met de aftrek hoeven zelfstandigen over de eerste 7000 euro die ze verdienen geen belasting te betalen. De Sociaal Economische Raad (SER) kijkt op dit moment, in opdracht van het kabinet, of dit voordeel voor zzp’ers moet blijven.

Heerts roept op tot ingrijpen. Volgens hem verdwijnt het fiscale voordeel te vaak in de zakken van opdrachtgevers die zelfstandigen dwingen akkoord te gaan met lage tarieven. "Het is een vorm van staatssteun geworden om de loonkosten te drukken.”