Clicky


Dreigend extra tekort voor Dijksma op spoor

Dreigend extra tekort voor Dijksma op spoor
12-02-2016 17:50 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Een eerder gemeld tekort bij spoorprojecten dreigt verder op te lopen. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (van Infrastructuur en Milieu) aan de Tweede Kamer gemeld.

Al op Prinsjesdag meldde haar ministerie een tekort van 84 miljoen euro op het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Eind vorig jaar is een nieuwe raming gemaakt waaruit blijkt "dat er sprake is van een substantieel potentieel tekort. Maatregelen zijn daarom noodzakelijk.''

Ze weet niet op hoeveel het tekort precies zal uitkomen. Dat laat ze onderzoeken. Uit de brief valt op te maken dat het kan oplopen tot 323 miljoen. Het overgrote deel wordt niet veroorzaakt door kostenoverschrijdingen van projecten, maar komt onder meer doordat een bezuiniging uit het kabinet Rutte I niet is gehaald.

Dijksma overlegt met ProRail, NS en goederenvervoerders over besparingen op het PHS om de tekorten weg te werken. Verder wordt onderzocht of extra maatregelen nodig zijn om de financiën van het spoorprogramma te verbeteren.

Het PHS moet de kwaliteit en capaciteit op het spoor verbeteren. Het gaat bijvoorbeeld om de aanpassing op het spoor rond station Utrecht.

De Tweede Kamer had eerder laten weten goed op de hoogte te willen worden gehouden van ontwikkelingen op het spoor. Onder de voorganger van Dijksma werden een reeks onverwachte kostenoverschrijdingen gemeld.