Clicky


Spaanse rechter schrapt straf Romano van der Dussen

Spaanse rechter schrapt straf Romano van der Dussen
10-02-2016 16:36 | Buitenland | auteur ANP

MADRID - Het Spaanse hooggerechtshof heeft een deel van de straf van de Nederlander Romano van der Dussen, die daar al sinds 2003 in de cel zit, vernietigd. Dat blijkt uit een uitspraak die woensdag werd gepubliceerd. Het ging om een veroordeling voor seksueel geweld, waarvoor hij een celstraf kreeg opgelegd van 6,5 jaar.

Daarnaast kreeg hij nog negen jaar cel opgelegd voor een aanranding en beroving. Die straf blijft staan, maar hij zit inmiddels wel al ruim twaalf jaar vast. Wanneer hij vrijkomt, is nog onduidelijk.

Van der Dussen heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Hij woonde destijds in Spanje en kreeg zijn straf op basis van getuigenverklaringen. Uit onderzoek in Groot-Brittannië bleek dat het DNA van de dader overeenkomt met dat van een Brit die vastzit wegens moord.

De Nederlandse organisatie PrisonLaw, die Van der Dussen bijstaat, laat weten zeer verheugd te zijn met dit resultaat. Deze organisatie, die zich inzet voor Nederlandse gedetineerden in het buitenland, heeft met een crowdfundingsactie geld ingezameld om de zaak-Van der Dussen heropend te krijgen.

PrisonLaw zal vervolgprocedures gaan voeren voor de feiten waarvoor de Nederlander niet is vrijgesproken. Of de organisatie ook een schadevergoedingsprocedure zullen starten, weet ze nog niet.