Clicky


'Laat niet de dood van een chauffeur de katalysator zijn voor actie in Calais'

'Laat niet de dood van een chauffeur de katalysator zijn voor actie in Calais' [+video]
11-12-2015 10:47 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

PARIJS/LONDEN - Opnieuw trekt de Road Haulage Association(RHA) aan de bel betreffende de nijpende situatie in Calais voor vrachtwagenchauffeurs en transportbedrijven.

Richard Burnett van de RHA heeft de afgelopen week een aantal dagen doorgebracht in Calais en zegt  geschrokken te zijn van de ernstige situatie in Calais: "Toen ik Calais afgelopen zomer bezocht zag ik vooral de slechte omstandigheden waarin de migranten leefden en sprak ik met een aantal vervoerders over de problemen die zij toen ervaarden. Maar ik ben absoluut geschokt van wat ik de afgelopen dagen heb gezien en meegemaakt. Vrachtwagenchauffeurs zijn niet meer in staat om hun werk efficiënt en veilig te doen. De huidige situatie in Calais is uitgegroeid tot een levende nachtmerrie."

"Ik heb gesproken met vrachtwagenchauffeurs die in continue angst werken doordat de migranten veel agressiever zijn geworden. Wat zeg ik? Volkomen onverschrokken. De allochtone bevolking in de kampen is sinds augustus verdubbeld en de Franse autoriteiten schatten dat er nu zo'n 6.000 migranten in het gebied verblijven. De wanhoop van deze mensen heeft nu een punt bereikt waarbij niets hun meer tegenhoudt om de andere kant van Het kanaal te bereiken koste wat het kost."

"Vrachtwagenchauffeurs ter plaatse vertellen te zijn bedreigd met messen en honkbalknuppels. Andere chauffeurs vertellen in hun cabine bedwelmd te zijn door gas of fysiek te zijn aangevallen. Stenen en staven worden door de ruiten van vrachtwagens gegooid vanaf bruggen en invalswegen. Moeten er nu echt eerst doden vallen voordat de Britse en Franse autoriteiten ingrijpen?"

De RHA pleit ervoor dat de Britse regering de druk op de Franse autoriteiten verhoogd om de veiligheid te verhogen en de juiste maatregelen treft om op korte termijn, maar ook op lange termijn, de veiligheid van de chauffeurs te waarborgen. Vorige maand werden er 100 extra politieagenten ingezet maar dit is nog steeds niet genoeg om de steeds maar toenemende aantallen migranten in het gareel te houden.

Richard Burnett gaat verder: "Ik ben bijzonder bezorgd over de veranderingen in het migrant kamp zelf. Alles wordt netjes opgeruimd en de fundamenten voor meer permanente bouw is al zichtbaar. Hoe kan dit gebeuren? Het geeft maar te kennen dat de migranten niet van plan zijn om te vertrekken en vastbesloten zijn koste wat het kost naar Groot-Brittannië te komen."

"Het migrantenprobleem is niet ene probleem dat snel zal kunnen worden opgelost, maar het probleem met betrekking tot de veiligheid van de vrachtwagenchauffeurs die gewoon hun werk proberen te doen moet met zeer dringende spoed gerealiseerd worden", besluit Burnett.

Reisverbod naar Calais

Paul Ulenbelt, SP Tweede Kamerlid van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, geeft aan dat hij al twee keer een resiverbod voor vrachtwagenchauffeurs naar Calais heeft aangevraagd bij de regering. Tot twee keer toe werd dit verbod echter geweigerd. Ulenbelt: "Kalf en put?"