Clicky


FNV tegen plan TVM om camera's in vrachtwagens te bouwen [update]

FNV tegen plan TVM om camera's in vrachtwagens te bouwen [update]
30-11-2015 12:02 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - [update 12:02 uur] TVM Verzekeringen is voornemens om vanwege de veiligheid meer digitale volgapparatuur en camera's in vrachtwagens in te bouwen. "TVM belooft chauffeurs en vakbonden te betrekken, maar doet dat pas aan het einde van het traject. FNV Transport en Logistiek heeft grote bedenkingen bij de privacy-waarborgen en ziet dit ook niet als een eerste aanvliegroute om de veiligheid te vergroten", merkt Egon Groen, bestuurder FNV Transport en Logistiek, maandag op.

FNV Transport en Logistiek heeft daarom vandaag een brief verzonden naar TVM waarin zij hun ongenoegen uiten over de gang van zaken.

"FNV Transport en Logistiek is vanzelfsprekend niet tegen meer veiligheid, in tegendeel. Waar wij wel tegen zijn, zijn halve waarheden. Halve waarheden die gemakkelijk kunnen ontstaan door niet met chauffeurs in gesprek te gaan over alternatieve mogelijkheden om de veiligheid te vergroten en over achtergronden van onveiligheid, zoals een steeds toenemende tijdsdruk, ongezonde en slechte planningen en afleiding door allerlei meldingen op ingebouwde apparatuur om er enkele te noemen."

"Onze verbazing vloeit onder andere voort uit het feit dat wij hebben vastgesteld dat u fraai vormgegeven brochures uitgeeft, met als centrale inhoud de inbouw van nog meer apparatuur in vrachtwagens en dat u aangeeft ook nog met vakbonden in gesprek te willen gaan over dat blijkbaar inmiddels vaststaande plan. Tot op heden heeft FNV Transport en Logistiek echter geen uitnodiging mogen ontvangen. Wel worden wij door Ondernemingsraden en leden benaderd over uw plannen. De pilot is dus al gestart, zonder met ons te overleggen, terwijl u dat wel suggereert in uw brochures", aldus FNV in de brief.

"Verder verbazen wij ons erover dat u in uw tijdlijn van plan bent met chauffeurs te spreken, namelijk helemaal aan het einde van het proces. Welke reële invloed chauffeurs dan nog kunnen hebben op uw plannen, is ons onduidelijk. Het komt ons voor dat chauffeurs vooral nog even over de streep getrokken moeten worden, maar wellicht vergissen wij ons."

"Van wie de verzamelde data zijn, op welke wijze de door uw verzamelde data opgeslagen, verwerkt en voor wie deze allemaal benaderbaar zijn, is ons niet duidelijk. Evenmin is ons niet duidelijk op welke wijze en door wie de te verkrijgen data in de praktijk worden toegepast om daadwerkelijk tot een grotere veiligheid te komen."

TVM woordvoerder Jaap Stalenburg is verbolgen over de reactie van FNV Bondgenoten en meldt maandagochtend aan Transport Online: "Wij hebben de vakbonden wel degelijk in een vroeg stadium benaderd. Zowel FNV als CNv zijn uitgenodig. CNV heeft de uitnodiging inmiddels geaccepteerd en van de heer Groen van het FNV hebben wij geen reactie ontvangen. Wij starten het traject pas in maart volgend jaar. Tot nu toe was het een technisch verhaal maar nu bij de implementatie willen wij wel degelijk actief de bonden daarin kennen. Wij respecteren wel degelijk de privacy van de chauffeurs. Maar ook de veiligheid en het imago van de hele sector zijn in het geding."

Een kopie van de brief is eveneens naar het College Bescherming Persoonsgegevens verzonden.