Clicky


Expediteurs moeten technologische innovaties beter benutten

Expediteurs moeten technologische innovaties beter benutten
20-11-2015 16:41 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

DORDRECHT - Expediteurs moeten meer gebruikmaken van nieuwe innovatieve technologieën om zich te onderscheiden van de concurrentie. Dit blijkt uit onderzoek van Kewill en Transport Intelligence (TI). Deze aanpassing is nodig vanwege diverse ontwikkelingen in de industrie, zoals instabiele vrachttarieven en olieprijzen, een onzekere wereldwijde economie en lage marges.

Het rapport van Kewill en TI biedt inzicht in de uitdagingen en geeft aan wat kleine en middelgrote expediteurs moeten doen om te concurreren met grotere partijen.

Aanbod verbeteren

Uit het onderzoek blijkt dat expediteurs niet alleen acquisities doen om hun koopkracht en geografisch bereik te vergroten, maar ook om het dienstenaanbod uit te breiden. Het verbeteren of uitbreiden van het aanbod betekent voor sommigen dat ze hun expertise in niche sectoren moeten ontwikkelen om onderscheidend te zijn. Anderen veranderen van expediteurs in logistieke dienstverleners die klanten bedienen met geïntegreerde logistieke diensten.

Meer data

De datavolumes binnen de supply chain nemen toe door het gebruik van sensoren en mobiele apparaten. Dit heeft gevolgen voor de bestaande IT-systemen die, om deze data te kunnen verwerken, mogelijk moeten worden vervangen. Daarnaast is het belangrijk dat systemen en applicaties aan elkaar gelinkt worden. Dit zorgt voor een geïntegreerd proces en op basis van de gegenereerde data kunnen de juiste conclusies worden getrokken.

Procesautomatisering en diensten met toegevoegde waarde

Als kleine en middelgrote expediteurs concurrerend willen blijven, dienen zij efficiënter te werken door manuele processen, zoals het handmatig invoeren van gegevens, te automatiseren. "De weg naar winstgevendheid ligt voor expediteurs tegenwoordig bij procesautomatisering en diensten met toegevoegde waarde", aldus Evan Puzey, CMO bij Kewill. "Dit komt doordat het de kans op fouten vermindert en de mogelijkheid biedt om op maat gemaakte diensten aan te bieden."

In de toekomst zullen expediteurs gebruikmaken van functionele systemen die als één enkele applicatie werken en elk aspect van de supply chain omvatten - van prijsstelling, orderbeheer, vervoer en opslag tot transportmanagement. Hiervoor zullen zij steeds vaker gebruikmaken van de cloud. Met name voor kleine tot middelgrote expediteurs biedt de cloud uitkomst vanwege de lage instapkosten, snelle implementatie en schaalbaarheid bij verdere groei. Op deze manier blijven ze competitief in een markt met lage marges.

Expediteurs moeten inspelen op ontwikkelingen in de markt om te kunnen groeien, klanten binnen te halen en deze te behouden. Naast het inzetten van de kennis en ervaring van medewerkers, betekent dit dat zij de kansen moeten benutten die technologische ontwikkelingen mogelijk maken.