Clicky


Frans Timmermans bezoekt migranten in Calais

Frans Timmermans bezoekt migranten in Calais
31-08-2015 13:47 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

CALAIS (ANP) - Frankrijk gaat in Calais een nieuw vluchtelingenkamp bouwen met plek voor 1500 asielzoekers. Aan de Franse kust verblijven nu enkele duizenden vluchtelingen in een tentenkamp dat bekendstaat als de Jungle. De Europese Commissie draagt 5 miljoen euro bij aan de bouw van het kamp, zeiden vice-president van de Europese Commissie Frans Timmermans en de Franse minister-president Manuel Valls bij een bezoek aan Calais maandag.

Het nieuwe kamp is echter lang niet groot genoeg om de volledige vluchtelingenstroom onderdak te bieden. Veel asielzoekers proberen vanuit Calais over zee of via de Kanaaltunnel naar Engeland te komen. Natacha Bouchart, burgemeester van Calais, is dan ook blij maar niet tevreden met de hulp. ,,Het is een gebaar, maar een vrij zwak gebaar. Er is zeker 25 miljoen euro nodig.''

Het grotere vluchtelingenkamp nabij Calais in het dorp Sangatte werd ruim tien jaar geleden gesloten, maar vluchtelingen bleven naar de regio komen. In afwachting van hun oversteek verblijven ze in de Jungle, een verzameling tentjes in de duinen.

Calais telt bijna 75.000 inwoners en ligt minder dan 40 kilometer van de Engelse kust. De strategische ligging aan Het Kanaal of het Nauw van Calais voert jaarlijks circa tien miljoen bezoekers en reizigers naar de stad. Onder hen zijn tienduizenden migranten die naar de stad komen in een poging Engeland te bereiken.