Clicky


ILT inspecteert klinieken op vervoer gevaarlijke stoffen

ILT inspecteert klinieken op vervoer gevaarlijke stoffen
31-08-2015 13:43 | Gevaarlijke Stoffen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) voert dit najaar en in 2016 bedrijfsinspecties uit bij particuliere klinieken en zelfstandige behandelcentra. Tijdens deze inspecties toetst de ILT of ze voldoen aan de wetgeving voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over land. De ILT wil op deze manier samen met de betrokkenen een veilig vervoer van gevaarlijke stoffen bevorderen.

In de periode van 2012 tot en met 2014 heeft de ILT in twee fasen bij alle algemene ziekenhuizen in Nederland een bedrijfsinspectie uitgevoerd. In algemene zin kan worden gesteld dat ten tijde van de aanschrijving en de bedrijfsinspectie de wettelijke eisen onvoldoende werden nageleefd.

Op grond van deze resultaten heeft de ILT besloten het toezicht op het transport van met name ziekenhuisafval en diagnostische monsters binnen alle instellingen, zoals particuliere klinieken en zelfstandige behandelcentra, te intensiveren. Daarnaast zal de ILT ook de afvoer van eventueel chemisch afval inspecteren.

Mogelijke consequenties 

Wanneer de ILT tekortkomingen vaststelt, kunnen er diverse interventiemiddelen worden ingezet, zoals een proces verbaal of een last onder dwangsom. In het laatste geval wordt de dwangsom verbeurd als het bedrijf de tekortkoming(en) niet binnen afgesproken termijn herstelt.