Clicky


Europarlementariër over Nederlands consulaat in Calais: 'Advies van niks'

Europarlementariër over Nederlands consulaat in Calais: 'Advies van niks'
01-07-2015 11:14 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

CALAIS - Europarlementariër Dennis de Jong (SP) vindt het advies dat het Nederlandse consulaat in Calais geeft, een advies van niks. "Dit hadden wij ook kunnen bedenken." De Europarlementariër gaf gisteravond op Twitter door dat Nederlandse vrachtwagenchauffeurs die in de problemen zitten in de files bij Calais, het consulaat kunnen bellen voor advies.

Transport Online nam de proef op de som en belde het consulaat in Calais. We bleken de eerste te zijn die met deze vraag belde, Nederlandse chauffeurs hebben duidelijk niet de verwachting dat zij met een telefoontje daar naartoe geholpen zijn.

Die verwachting kwam uit: het consulaat adviseert vrachtwagenchauffeurs aan te sluiten in de rij voor de treinen door de tunnel bij Calais, óf aan te sluiten voor de boten in Duinkerke. Dat de files daar inmiddels vele kilometers lang zijn, weet het consulaat, maar zij kunnen geen andere opties geven of anderzijds hulp bieden.

'Leger water uitdelen bij Calais'

"Ik vind deze situatie absoluut niet acceptabel." Dennis de Jong vindt dat het leger ingezet moet worden bij Calais, onder andere om water uit te delen aan vrachtwagenchauffeurs. Daartoe spreekt hij vandaag zijn connecties in Brussel aan en de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland in Brussel. "Wij bijven druk zetten, maar dat is ook het enige dat wij kunnen doen. Wij staan ook vrij machteloos."

De Europarlementariër vindt dat het recht op vrij verkeer van goederen in Europa, door deze toestand in het geding is. Zijn gesprekken met de Eurocommissaris in Straatsburg volgende week, en de week erna met het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Parijs, zullen geen vrijblijvend karakter hebben. "We moeten voorkomen dat dit opnieuw gebeurt."

Van Dover naar Boulogne

Er gaan inmiddels wel boten van Dover naar Boulogne, een haven die sinds 2010 buiten gebruik was maar vanwege de noodsituatie weer in gebruik is genomen. Maar die gaan niet vanaf Franse zijde met vrachtvervoer terug naar de Britse kant. "De structuur van de haven bij Boulogne is niet geschikt voor vrachtwagens", geeft het consulaat aan.