Clicky


CNV: Maatwerk in de sectoren en meer input van alle werknemers voor de cao's

CNV: Maatwerk in de sectoren en meer input van alle werknemers voor de cao's
27-05-2015 09:48 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - "Maatwerk in de sectoren en meer input van àlle werknemers, niet alleen de vakbondsleden, dat is wat we nodig hebben om in deze tijd goede cao’s af te sluiten", dit is de boodschap van Arend van Wijngaarden arbeidsvoorwaardencoördinator van de CNV Vakcentrale vandaag bij het rondetafelgesprek over de Toekomst van de cao’s in de Tweede Kamer .

Van Wijngaarden: "Er hebben zelden zoveel lastige vraagstukken tegelijk op de cao-tafel gelegen als nu het geval is. Grootscheepse hervormingen door het kabinet op het gebied van flex, ontslag, WW en sociale zekerheid in het algemeen hebben hun weerslag op de cao-tafel. Het CNV zet zich ervoor in om – ondanks de druk van deze nieuwe regelgeving - de 550 cao’s die voor dit jaar op de rol staan, af te sluiten."

Uitdagingen van nu

"We moeten aan de slag met de uitdagingen van nu. Het is belangrijk dat er ruimte is voor maatwerk aangezien er in elke sector andere wensen zijn. Het CNV wil ideeën en opvattingen van alle werknemers meenemen bij de totstandkoming van de cao.  We gaan hiervoor op verschillende manieren in gesprek met werknemers. Op social media, in  online-communities, op events en bijeenkomsten.  Daarnaast wordt de dienstverlening aangepast. Voor leden en niet-leden. Een goed voorbeeld daarvan is  ‘James’  van CNV Vakmensen een nieuw bureau voor loopbaanbegeleding en ontwikkeling, aldus Van Wijngaarden.

Cao teken van goed werkgeverschap

Van Wijngaarden: "Cao’s zijn een goede manier voor werkgevers om goed werkgeverschap te tonen. Dit levert arbeidsrust, productiviteit, en een verantwoorde loonontwikkeling, de basisingrediënten voor een gezonde economie en maatschappij."

Het rondetafelgesprek 'De toekomst van de cao' is een voorbereiding op het debat dat de Tweede Kamer hierover gaat hebben, omdat er in het eerste gedeelte van 2015 minder cao's zijn afgesloten dan in de afgelopen jaren.