Clicky


Regio Limburg werkt samen in aanpak parkeerproblemen vrachtwagens

Regio Limburg werkt samen in aanpak parkeerproblemen vrachtwagens
24-02-2015 12:11 | Transport | auteur De Redactie

ROERMOND - De regio Limburg, het bedrijfsleven, politie en Rijkswaterstaat ondertekenen aanstaande donderdag 26 februari in Roermond een intentieovereenkomst over een netwerk van veilige truckstops in Limburg. In de intentieovereenkomst leggen de partijen vast de aanleg van minstens vijf beveiligde truckstops zo veel mogelijk te stimuleren en te faciliteren.

Vooruitlopend op concrete plannen voor wil de provincie 600.000 euro bijdragen aan de verbetering en beveiliging van de parkeerplaats voor 225 vrachtwagens aan de James Cookweg op industrieterrein Tradeport in Venlo als de andere partijen meedoen. Rijkswaterstaat heeft de intentie in totaal 1 miljoen euro bij te dragen aan de totale problematiek van vrachtwagenparkeerplaatsen.

Samenwerken om de problematiek aan te pakken

Met name ’s avonds en ’s nachts  blijken te weinig parkeerplaatsen voor vrachtwagens te zijn. Dit leidt tot gevaarlijke situaties. Vrachtwagenchauffeurs parkeren hun vrachtwagen op verkeersonveilige plekken, zoals de vluchtstrook van autosnelwegen of op de nabij gelegen bedrijventerreinen, zijn kwetsbaar voor ladingdieven en bovendien schieten de sanitaire voorzieningen te kort.

Om dit probleem op te lossen is de Provincie Limburg, Rijkswaterstaat, de bedrijfsleven, de organisaties EVO, TLN en ELC-Limburg, de LWV, de politie en de Limburgse gemeenten Venlo, Venray, Sittard-Geleen, Echt-Susteren en Heerlen in gesprek over een netwerk van beveiligde truckstops. Bedoeling is om meer en veilige parkeeralternatieven te bieden aan chauffeurs en het gebruik hier van te bevorderen.

A67 bij Venlo krijgt voorrang

De inrichting van een beveiligde truckstop aan de James Cookweg in Venlo krijgt voorrang. Hier is door de gemeente Venlo een tijdelijke voorziening getroffen na de sluiting medio vorig jaar van de parkeerplaats Traffic Port. Uit cijfers blijkt dat in de regio Venlo de problematiek langs de A67 nabij de Duitse grens het hoogst is.

“Hier is de urgentie erg hoog", aldus gedeputeerde Vervoer Patrick van der Broeck. “Reden voor de provincie om bij te dragen aan een structurele oplossing. Provincie breed gezien vind ik dat we met onze partners samen de plicht hebben om te zorgen voor goede parkeerfaciliteiten voor truckers. Uit sociaal oogpunt, het belang dat we als provincie hechten aan de logistieke sector, maar ook omdat het Limburgse wegennet van groot belang is voor de economie. Daarbij horen veilige plekken om te overnachten.”

Voor opening van extra truckstops in Limburg is de inspanning gericht op nader onderzoek naar en openstelling van truckstops op de middellange termijn.

Stimuleren

De aanleg van minstens vijf beveiligde truckstops wordt zo veel mogelijk gestimuleerd en gefaciliteerd. Regelgeving blijft op elkaar afgestemd worden, er is ondersteuning beschikbaar en eventuele knelpunten worden zo snel mogelijk opgelost. Het is de bedoeling dat commerciële marktpartijen hierdoor sneller plannen kunnen maken en deze ook realiseren. Om de plannen verder te versnellen, vraagt de Provincie Limburg een subsidie van 400.000 euro aan bij de Europese Commissie voor de truckstop in Venlo.