Clicky


Belgische transportfederaties 'not amused' over tarieven kilometerheffing vrachtwagens

Belgische transportfederaties 'not amused' over tarieven kilometerheffing vrachtwagens
13-02-2015 10:46 | België | auteur De Redactie

BRUSSEL - FEBETRA, TLV en UPTR, de drie federaties van de sector transport en logistiek in België, reageren negatief op de beslissing van de Brusselse regering inzake de tarieven van de kilometerheffing voor vrachtwagens. Deze zou zijn vastgesteld op 12 cent per kilometer.

UPTR, FEBETRA en TLV vertegenwoordigen de professionele vervoerders die "al extreem moeilijke jaren achter zich hebben, wat al leidde tot een record aantal faillissementen en verlies van banen. De hoge arbeidskosten nekken de Belgische vervoerder steeds meer in de strijd met de buitenlandse concurrentie. Met kilometerheffing volgens de geplande tarieven erbij wordt goederenvervoer in één klap nog eens tussen 5% en 10% duurder. De vervoerders vrezen de gestegen kosten niet te kunnen doorrekenen."

Onder dergelijke voorwaarden is een kilometerheffing voor TLV, UPTR en FEBETRA dan ook niet aanvaardbaar. "Los van de financiële implicaties zal de kilometerheffing ook geen positief effect op de mobiliteit hebben zolang enkel vrachtwagens moeten betalen en niet de personenwagens."

De transportsector wil alsnog verder overleg met de bevoegde ministers. De Belgische transportsector is van oordeel dat, zo lang er over het gehele eisenpakket geen akkoord is, de steun van de vervoerders en hun organisaties voor de kilometerheffing helemaal wegvalt.