Clicky


Blokker schrapt circa 400 banen

Blokker schrapt circa 400 banen
09-02-2015 18:52 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Wegens de dalende omzetten in de winkels van Blokker grijpt de huishoudketen in. Het concern zei maandag noodgedwongen afscheid te moeten nemen van 440 werknemers, 6 procent van het totale personeelsbestand.

De ontslagen vallen bij ongeveer 250 van de 500 eigen Blokker-winkels. Daarnaast wil de huishoudketen flexibelere werktijden invoeren. "De loonkosten moeten meer in lijn worden gebracht met de dalende omzetten in de winkels", staat in een verklaring.

Blokker, dat hevige concurrentie ondervindt van budgetketen Action, gaat sterker inzetten op online-activiteiten en begint na de zomer met de stapsgewijze vernieuwing van winkels. Deze investeringen komen voor 2015 neer op een bedrag van circa 25 miljoen euro.

Dat er iets stond te gebeuren bij Blokker hing al de hele dag in de lucht. Rayonmanagers van Blokker kregen het maandag als eersten te horen, de werknemers maandagavond na sluitingstijd.

Vakbond FNV had vrijdag al gemeld dat Blokker een 'stille reorganisatie' aan het doorvoeren was, waarbij medewerkers op een 'oneigenlijke manier' zouden zijn ontslagen. Ook zouden vaste krachten vervangen worden door tijdelijk personeel.

De vakbonden hebben dinsdagochtend een eerste overleg met de directie. Zij zetten in elk geval in op een goed sociaal plan. Volgens FNV-bestuurder Twan van Lieshout met een fatsoenlijke ontslagregeling en goede begeleiding van werk naar werk.

Volgens CNV-bestuurder Agostino di Giacomo Russo is daar ook ruimte voor. "Financieel gezien is Blokker gelukkig een heel ander verhaal dan V&D. De balans is gezond", merkte hij in dat verband op.

Van Lieshout zei zich ook zorgen te maken over het personeel dat mag blijven. "Blokker zegt ook te streven naar flexibelere werktijden, maar blijft vaag over wat dat precies inhoudt. Als het betekent dat mensen moeten gaan werken op kleinere contracten waar ze nauwelijks van rond kunnen komen, dan gaan wij daarvoor liggen", aldus de FNV'er hierover.

Blokker heeft in Nederland 500 eigen winkels en 100 franchisewinkels. Bij de huishoudketen werken circa 7200 werknemers. Het winkelbedrijf is onderdeel van Blokker Holding, waaronder ook ketens als Marskramer, Leen Bakker en Bart Smit vallen.

Blokker Holding boekte in 2013 een nettowinst van 61 miljoen euro, 5 procent minder vergeleken met het voorgaande jaar. De omzet liep 4 procent terug tot 2,5 miljard. Over 2014 zijn nog geen cijfers bekend. (Novum)