Clicky


Een kijkje in de keuken bij... BJJ Logistics B.V.

Een kijkje in de keuken bij... BJJ Logistics B.V.
19-12-2014 10:31 | Transport Online | auteur De Redactie

VEENDAM - "Vijftien jaar geleden ben ik, letterlijk aan de keukentafel van m'n woning in Spijk, begonnen", vertelt Bert Jan Jager, de oprichter van BJJ Logistics B.V.

"Ons credo is: 'doe maar gewoon', eenvoud staat bij ons bovenaan", aldus Bert Jan. "Wij willen onze klanten ontzorgen, dat is ons doel. We richten ons hierbij met name op het midden- en kleinbedrijf. En hoewel de meeste van onze klanten hier in de regio zitten, hebben we door de jaren heen een  klantenkring opgebouwd afkomstig uit heel Nederland."

"De aanleiding voor de start van BJJ Logistics B.V. was dat het bedrijf waarvoor ik werkte als filiaalleider werd verkocht aan een grote wereldwijd opererende pakketvervoerder. Al snel bleek dat ik me hier niet echt thuis voelde. Gezien de opgedane ervaringen als planner, medewerker commerciële binnen- en buitendienst bij onder meer transportbedrijven als Jonker, Lommerts en Koopman Transport, besloot ik toen voor me zelf te gaan beginnen. Het mooie hierbij was dat er redelijk wat verladers die mij kenden van eerdere werkgevers, klant werden toen ze van mijn plannen hoorden."

Al snel verhuisde het bedrijf naar Veendam, met name voor zendingen met exportdocumenten was het veel gemakkelijker dichtbij een douane kantoor gevestigd te zijn. Inmiddels beschikt het bedrijf ook over een eigen opslagruimte.

"Rond 2005 bestond er behoefte aan een automatiseringsslag; er ging namelijk veel tijd verloren door vragen als: 'Waar zijn de pallets?' of 'Wat kost het?' Door de automatisering kwam Marc Davids in beeld, vandaag de dag mede-eigenaar van het bedrijf."

Marc: "Ik zat voorheen in de zware lading, bij Mammoet, dus het was wel even wennen toen het ineens over pallets en pakketjes ging. Eén van de eerste dingen die we hebben gedaan, was het online zetten van onze tarieven. Dit was toen heel ongebruikelijk."

"Vandaag de dag zijn wij één van de best geautomatiseerde dienstverleners", gaat Bert Jan verder, "onze  klanten boeken met behulp van gebruikersvriendelijke internetapplicaties op eenvoudige wijze hun lading (van complete vrachten via pakketten tot expres zendingen), waarbij de uitgebreide database direct de beste en goedkoopste oplossing uitrekent. Dit bedrag krijgt de klant ook in beeld te zien; het is altijd een prijs zonder aanvullende kosten. Pas na uitvoering van de opdracht sturen wij een rekening. De opdrachten worden uitgevoerd door een kleine 30 partnerbedrijven. Wij hebben zelf, behalve een bestelbus om lokaal pakketten op de halen, geen eigen wielen."

Het is inderdaad opvallend hoe rustig het eraan toegaat tijdens ons gesprek; we worden nauwelijks afgeleid door rinkelende telefoons. Bert Jan toont een beeldscherm: "Tijdens dit gesprek zijn er al 16 opdrachten binnengekomen, deze zijn allemaal groen. Dat houdt in dat Joost (één van de twee administratieve medewerkers) de opdrachten heeft beoordeeld en goedgekeurd. Na goedkeuring worden de opdrachten automatisch doorgestuurd naar de  betreffende partner die het daadwerkelijke vervoer gaat doen".

Alle software wordt in eigen beheer ontwikkeld. Dat dit systeem, www.transportopdracht.nl, werkt is voor Bert Jan en Marc duidelijk: "Dit jaar realiseren we groeicijfers van 25 tot 30%." 

Marc: "Van de nieuwe software, die binnenkort online gaat, verwachten we heel veel het komende jaar. Inmiddels beschikken we over deelnemers in Noord Holland en Zeeland. De deelnemer in transportopdracht.nl  is veelal een middelgroot of klein transportbedrijf dat transportopdracht.nl in zijn dienstenpakket meeneemt.

We hopen in 2015 ook deelnemers te vinden voor andere delen van Nederland. Door deze werkwijze kunnen de deelnemers, een compleet pakket aan hun klanten aanbieden, wat tot meer rendement zal leiden. Ook een verdere uitbreiding naar het buitenland sluiten we in de toekomst niet uit. Uitgangspunt hierbij is wel dat nieuwe deelnemers aan onze (hoge) kwaliteitseisen moeten voldoen. In het verleden zijn we hier wel eens door teleurgesteld, vandaar dat we nu extra kritisch zijn".

Tot slot wil Bert Jan nog één ding benadrukken: "Door nauwe samenwerking met een aantal geselecteerde partners, kan ons concept gerust uniek genoemd worden!"

Auteur: Leonard Looijenga