Clicky


Van der Vlist vervoert helikopter en vijf vliegtuigen

Van der Vlist vervoert helikopter en vijf vliegtuigen [+foto's]
21-10-2014 11:03 | Speciaal Transport | auteur De Redactie

GROOT-AMMERS - Zwaartransportspecialist van der Vlist uit Groot-Ammers werd op 20 en 21 oktober ingezet door het Ministerie van Defensie voor het transport van een helikopter en vijf vliegtuigen. Het betrof museumstukken uit de voormalige collectie van het MLM, het Militair Luchtvaart Museum te Soesterberg welke inmiddels is gesloten.

De firma van der Vlist diende zorg te dragen voor het laden, het transport, wat na 22:00 uur moest plaatsvinden in verband met de afmetingen van de vliegtuigen en het lossen op de nieuwe opslaglocatie van Defensie. 

Twee collectiestukken, een Augusto Bell UH-1 helikopter en een Fokker G-1, waren reeds ingekrat in twee grote kisten en moesten naar buiten worden gebracht, waarna het transport kon plaatsvinden naar de loslocatie. Beide toestellen zullen daar in tijdelijke opslag gaan.

Diverse toestellen zoals een F-16 Fighting Falcon werden met behulp van een HIAB autolaadkraan, welke gemonteerd was op een trekker van, van der Vlist op diverse (semi)diepladers geladen voor het transport.

De grootste uitdaging was de Grumman Tracker, dit toestel had nog dienst gedaan op het vliegdekschip Hr. Karel Doorman en had als gevolg van zijn opklapbare vleugels een grote transporthoogte. Met behulp van een liftinstallatie en de autolaadkraan werd ook dit toestel geladen op een dieplader van, van der Vlist.

Na 22:00 uur gingen diverse speciale transporten onder begeleiding van speciale transportbegeleiders van start, lantaarnpalen en verkeerslichtinstallaties werden vermeden door tijdelijk de rijbaan voor tegemoetkomend verkeer te gebruiken. Zonder probleem werd de loslocatie bereikt waar de toestellen moesten worden gelost en konden de medewerkers terugkijken op een wel hele speciale transportoperatie.

©Auteur/Foto's: Rob Dragt