Clicky


Scania Vabis torpedo toertocht en 50 jaar Scania Zwolle

Scania Vabis torpedo toertocht en 50 jaar Scania Zwolle [+foto's]
05-10-2014 14:42 | Transport | auteur De Redactie

ZWOLLE - Op zaterdag 4 oktober werd voor de vierde keer de Scania Vabis torpedo toertocht gereden door zo'n 60 klassieke Scania vrachtwagens. De deelnemers waren vanuit heel Nederland in alle vroegte naar Deventer gekomen, de startplaats van de tocht dit jaar.

De oudste wagen is gebouwd in 1951, de jongste in 1978. Er was een grote variëteit aan neuzen te bewonderen voorzien van 4, 6 en zelfs een 8 cilinder lijnmotor (de laatste is zeer zeldzaam) die door hun eigenaren met veel liefde en toewijding op de weg gehouden worden.

Via een fraaie route langs de IJssel werd Zwolle bereikt. Bij de Scania fabriek in Zwolle, waar veel van deze trucks ooit van de band rolden, was parkeerruimte gereserveerd. Scania vierde namelijk zaterdag 4 oktober het 50-jarig bestaan van de fabriek in Zwolle met een open dag.

Het in grote getale toegestroomde publiek kon in het magazijn en de productiehal een kijkje achter de schermen nemen. In de productiehal gaven medewerkers demonstraties om het publiek de bouw van de trucks te laten zien. Op het buitenterrein waren vele mooie vrachtwagens te bewonderen.

Rond 15 uur vertrokken de torpedo's weer uit Zwolle voor een tweede etappe. Via Kampen, Zwartsluis en Meppel werd aan het eind van de middag wegrestaurant de Lichtmis bereikt, waar de geslaagde dag gezamenlijk werd afgesloten met een diner.

Auteur en foto's: Leonard Looijenga

Foto's

  • Marc Sanders
  • VDS
    VDS
  • Feenstra
    Feenstra Logistics & Transport
  • Emaus