Clicky


Vos Limburg moet chauffeurs hoger inschalen en 'ongeschoonde uitdraaien' verstrekken

Vos Limburg moet chauffeurs hoger inschalen en 'ongeschoonde uitdraaien' verstrekken
24-06-2014 10:48 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

Vos Limburg moet werknemers met terugwerkende kracht op een hogere loontrede plaatsen. Dat is het gevolg van de uitspraak van de kantonrechter in een rechtszaak die FNV Bondgenoten had aangespannen tegen het transportbedrijf. De termijn waarin Vos in beroep kon gaan tegen de uitspraak, is inmiddels verstreken.

Het betreft ex-werknemers van Wilms Transport, die na het faillissement van de onderneming uit Ittervoort zijn overgenomen door Vos Limburg, onderdeel van Vos Deventer. Vos moet met terugwerkende kracht de werknemers op de juiste trede inschalen, het tegoed aan loon uitbetalen, te vermeerderen met de wettelijke verhoging van 20% en de wettelijke rente.

De kantonrechter in Zwolle stelde dat de door Vos van Wilms overgenomen chauffeurs hetzelfde werk zijn blijven doen. Daarom tellen alle ervaringsjaren die zijn opgedaan bij Wilms, volledig mee bij de indiensttreding van Vos Limburg op 18 juni 2012.

Ongeschoonde uitdraaien

De rechter verplichtte Vos ook de zogeheten 'ongeschoonde uitdraaien' aan diens chauffeurs te verstrekken. Dit is een cao-recht van werknemers in het beroepsgoederenvervoer, waarbij Vos in gebreke bleef.

Denny Karakusevic van VNB, het cao-nalevingsorgaan van FNV Bondgenoten: "De boordcomputer van een vrachtwagen verschaft informatie over de werktijden, rusttijden en pauzes van een chauffeur. Die gegevens heeft een chauffeur nodig om te controleren of zijn werkgever hem wel correct betaalt. Vos weigerde altijd categorisch die onbewerkte, zuivere gegevens te verschaffen. Na deze rechterlijke uitspraak kan het bedrijf er niet meer onderuit."