Clicky


Eigenaar SC Expres & International Transport aangehouden voor mensenhandel

Eigenaar SC Expres & International Transport aangehouden voor mensenhandel
12-05-2014 16:20 | Overtredingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De directie Opsporing van de Inspectie SZW heeft vrijdag 9 mei in de gemeente Goeree-Overflakkee een 56-jarige man aangehouden op verdenking van mensenhandel. De man, volgens FNV Bondgenoten eigenaar van SC Expres & International Transport uit Sommelsdijk, zou Hongaars-Servische chauffeurs hebben uitgebuit. Er is vermoedelijk sprake van lange werktijden, laag loon en bedreigingen. Het strafrechtelijk onderzoek van de Inspectie SZW wordt verricht onder leiding van het Functioneel Parket.

De verdenking is dat de directeur van de transportonderneming chauffeurs in Servië ronselt. De chauffeurs werden goede verdiensten en huisvesting voorgespiegeld. De verdiensten bleken in werkelijkheid tegen te vallen en voor huisvesting werd niet gezorgd. De chauffeurs konden enkel in hun truckcabine slapen. Verder zou een aantal van hen geen loon hebben ontvangen. Als chauffeurs zich hierover beklaagden zouden zij en hun familie in het thuisland, bedreigd worden.

De Inspectie SZW is in februari dit jaar een strafrechtelijk onderzoek gestart nadat de Hongaars-Servische chauffeurs zich hadden gemeld bij de vakbond FNV. De afgelopen periode zijn er verschillende aangiften gedaan en is een aantal Hongaars-Servische chauffeurs gehoord. Uit deze verhoren is het beeld naar voren komen van chauffeurs die zes dagen per week werkten en lange werkdagen maakten. De chauffeurs verbleven ook op hun vrije dag in de cabine van hun vrachtwagen. Om te voorkomen dat de buitensporig lange werkdagen bij een eventuele controle aan het licht zouden komen, maakte de directeur van het transportbedrijf vermoedelijk valse verlofbriefjes.

De verdachte is vrijdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank Rotterdam en voor 7 dagen in bewaring gesteld. De Inspectie SZW en het Functioneel Parket starten nog een financieel onderzoek met het oog op de ontneming van wederrechtelijk verkregen vermogen.

Schijnconstructies

Vermoedelijk is hier sprak van een schijnconstructie. Hierbij wijkt de feitelijke situatie af van de situatie zoals die wordt voorgespiegeld. Dit met het doel om wet- en regelgeving te omzeilen. Dit is ongewenst en leidt tot oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Ongewenst voor werknemers omdat het leidt tot verdringing, onderbetaling en soms zelfs uitbuiting. Ongewenst voor ondernemers omdat er geen gelijk speelveld meer is om op te ondernemen. Ongewenst voor de overheid vanwege het mislopen van premies en belastingen en het betalen van extra uitkeringslasten als werknemers als gevolg van oneerlijke concurrentie worden ontslagen.

Edwin Atema: “Laat deze zaak een les zijn voor andere transportwerkgevers. Goedkoop is duurkoop.”

Volgens Atema is deze zaak slechts het topje van de ijsberg als het om uitbuiting in de transportsector gaat. “Voor chauffeurs die maanden onderweg zijn, is de vrachtauto niet alleen de werkplek, maar ook hun huis. Dit maakt ze in alles afhankelijk van de werkgever en dus extra kwetsbaar voor uitbuiting. Transportbedrijven maken hier op grote schaal misbruik van. Chauffeurs die weken of maanden achtereen in hun vrachtauto's leven worden niet alleen uitgebuit, maar zijn ook rijdende tijdbommen. Een chauffeur die leeft op parkeerplaatsen, geen geld heeft om in een wegrestaurant te eten en niet de beschikking heeft over sanitaire voorzieningen is aan het overleven en niet primair met zijn werk bezig."

Maak gebruik van de wetten die er zijn en werk samen:

Stichting VNB roept minister Schultz op om de capaciteiten van de Inspectie Leefomgeving en Transport uit te breiden. Atema: "Deze dienst is zwaar onderbemand, waardoor bestaande EU-regels, zoals het verbod op wekenlang in je vrachtwagen leven, niet gehandhaafd worden.”

Maar VNB is blij met de aanhouding door de inspectie SZW. “Door de arrestatie zien Oost-Europese chauffeurs nu wel dat misstanden melden zin heeft. Nederlandse chauffeurs kunnen zien dat de overheid werk maakt van het beschermen van hun werkplek door valsspelers aan te pakken.”

Probleem transportsector aanpakken bij de bron

FNV Stichting VNB gaat onderzoeken of in de zaak van SC Expres ook aangifte kan worden gedaan tegen de opdrachtgever. Volgens het wetboek van strafrecht is ‘ook degene die opzettelijk voordeel trekt uit de arbeidsuitbuiting strafbaar’. Atema: “Afgelopen week nog pleitte de verladersorganisatie EVO voor een verder liberalisering van de binnenlandse transportmarkt. De opdrachtgevers wringen de hele keten uit en komen daar vooralsnog ongestraft mee weg.”