Clicky


Vrijspraken en cel voor megacoketrasport

Vrijspraken en cel voor megacoketrasport
24-04-2014 15:25 | Buitenland | auteur Redactie

ROTTERDAM - Zes verdachten van de invoer van ruim achtduizend kilo cocaïne zijn donderdag vrijgesproken. Hun betrokkenheid bij of kennis van de zaak is niet vast komen te staan. De rechtbank in Rotterdam legde de twee andere verdachten tot acht jaar celstraf op.

Het Openbaar Ministerie had gevangenisstraffen tot tien jaar geëist. Tegen een van de vrijgesproken verdachten had justitie acht jaar cel geëist en tegen een andere 105 dagen. In de zaken van de overige vier verdachten had het OM vrijspraak gevraagd. Allen werden verdacht van voorbereidingshandelingen voor het transport, dat zou uitmonden in een van de grootste drugsvangsten ooit in Europa.

De cocaïne zat verstopt in een container met bananen die in oktober 2012 via Nederland de Antwerpse haven binnenkwam. De Belgische douane ontdekte de partij en nam de harddrugs in beslag. De straatwaarde werd geschat op meer dan een half miljard euro.

Vervolgens werd een kleine hoeveelheid cocaïne teruggeplaatst tussen het fruit omdat vermoedens bestonden dat de bananen per vrachtwagen naar Nederland zouden worden vervoerd. Dat bleek het geval. De lading werd afgeleverd bij de Groothandelsmarkt in Rotterdam, waarna de acht verdachten werden aangehouden. (Novum)