Clicky

donderdag 28 maart 2024 - 09:33 uur
Home Blog

ANWB verwacht veel verkeer op de weg rond Pasen

File

DEN HAAG – Dagjesmensen en toeristen grijpen het paasweekend massaal aan om de weg op te gaan, verwacht de ANWB. De drukte begint donderdagmiddag al, als mensen vanaf hun werk naar huis rijden en gelijktijdig het recreatieverkeer op gang komt. Dat was vorig jaar goed voor de drukste spits van het jaar met 1491 kilometer file. De drukte is volgens de verkeersinformatiedienst vooral voelbaar in het midden van het land en in Noord-Brabant.

Op Goede Vrijdag rijden veel Duitse toeristen naar de kust of de Waddeneilanden. Automobilisten die vanaf de Duitse grens rijden of richting Zeeland willen, moeten daarom geduld oefenen. Ook voor de boot naar Texel moeten ze rekening houden met wachtrijen.

Tijdens de paasdagen zijn vooral De Keukenhof, de Designer Outlet in Roermond en het circuit van Zandvoort populair, met daardoor in de omgeving verkeersopstoppingen. Werkzaamheden aan de Beneluxtunnel zorgen in de regio Rotterdam opnieuw voor overlast. De tunnel is van vrijdagavond tot maandagochtend in zuidelijke richting afgesloten. Ook de A27 is dit weekend dicht, tussen de knooppunten Hooipolder en Gorinchem.

Terugkerende toeristen zorgen op tweede paasdag in de middag weer voor files en ook op de dinsdag na het lange weekend verwacht de ANWB een hele drukke ochtendspits. Die was vorig jaar goed voor 844 kilometer aan langzaam rijdend en stilstaand verkeer.

Nieuwe snelle IC naar Brussel kan veel aantrekkelijker

AMSTERDAM – De nieuwe snelle Intercity van Amsterdam naar Brussel geeft onvoldoende tijdwinst, nu reizigers voor de meeste bestemmingen moeten overstappen. Daarvoor waarschuwen reizigersverenigingen Rover en TreinTramBus.

De reizigersorganisaties stellen een alternatieve dienstregeling voor waarbij de trein zonder tijdverlies ook de belangrijke stations en knooppunten bedient.

Vanaf december introduceren NS en de Belgische spoorwegen NMBS een nieuwe snelle Intercity die ieder uur gaat rijden tussen Amsterdam Zuid en Brussel-Zuid. Deze trein brengt reizigers 40 minuten sneller naar Brussel dan de huidige trein. De huidige, tragere Intercity rijdt vanaf december nog ieder uur tussen Brussel, Breda en Rotterdam, maar niet meer naar Amsterdam. Reizigersvereniging Rover en haar Belgische evenknie TreinTramBus zijn verheugd met de komst van de nieuwe, snellere trein en zien de trein graag een groot succes worden. Een snelle trein is echter niet per definitie de snelste optie voor de reiziger.

Rover en TreinTramBus vrezen dat de nieuwe trein nu voor veel reizigers niet interessant is omdat stations Antwerpen-Berchem, Mechelen, Brussel-Centraal en Brussel-Noord niet worden bediend.

“Zo’n snelle trein is natuurlijk fantastisch”, stelt Freek Bos, directeur van Rover. “Maar als deze trein zoveel grote stations voorbij rijdt, rijdt hij letterlijk zijn doel voorbij. Reizigers moeten dan in veel gevallen overstappen of terugreizen en zijn dus in de praktijk toch niet sneller.”

Omdat de trein 10 minuten langer dan nodig onderweg is tussen Rotterdam en Antwerpen en in Antwerpen ook nog eens 10 minuten stil staat, was er genoeg ruimte in de dienstregeling geweest om op de geschrapte stations te stoppen. Groot bezwaar is daarnaast dat één van de vier Belgische IC’s tussen Antwerpen en Brussel een aantal stops moet schrappen om plaats te maken voor de internationale Intercity wat voor een aantal reizigers binnen België een grote verslechtering betekent.

Rover en TreinTramBus pleiten voor een alternatief plan waarin de snelle IC Brussel wordt samengevoegd met de Belgische Intercity naar Charleroi. Hierdoor hoeft de trein geen stations over te slaan, blijft de reistijdwinst van 40 minuten bestaan en hoeven er geen Belgische stops te verdwijnen.

“Dat is de juiste weg. We roepen NMBS en NS op om snel samen aan de slag te gaan met de nodige verbeteringen”, stelt Peter Meukens, voorzitter van TreinTramBus.

“Door naar het totaalplaatje te kijken is een veel aantrekkelijker aanbod mogelijk en daarmee zijn zowel binnenlandse als internationale reizigers het beste gediend.”

CBRE: Logistieke vastgoedinvesteringen weer in trek

AMSTERDAM – Het dieptepunt voor de waarde van logistiek vastgoed lijkt achter ons te liggen. Dat stelt vastgoedadviseur CBRE in haar rapport over logistieke vastgoedinvesteringen in 2024. Strikter duurzaamheidsbeleid, diversificatie van investeringsstrategieën, en het aanpassen aan veranderende economische omstandigheden bieden kansen voor beleggers in de sector.

Logistiek een ‘safe haven’

Uit het onderzoek van de vastgoedadviseur blijkt dat er in 2024 een positief keerpunt is bereikt in de investeringen in de logistieke vastgoedsector. De stabilisatie van het aanvangsrendement op 4,7%, en een lagere kapitaalwaardedaling dan in andere assets zoals kantoren en winkels, maken dat beleggers logistiek vastgoed als relatief minder risicovol zijn gaan zien. De sector is daarmee een echte ‘safe haven’ geworden. Het Prime aanvangsrendement voor logistiek ligt nu zelfs lager dan die van kantoren, wat in het verleden nog nooit gebeurd is.

Op internationaal vlak ziet CBRE meer en meer internationaal kapitaal verschuiven naar Europese logistieke fondsen. Dit heeft te maken met het sterke fundament voor logistiek vastgoed, namelijk de blijvende vraag naar logistiek vastgoed, terwijl er om verschillende redenen steeds minder nieuwbouw bij zal komen.

Modern, duurzaam en goed gelegen logistiek vastgoed in trek

Logistiek is met 34% de favoriete asset class geworden onder beleggers, waarbij de helft hierbij aangeeft op zoek te zijn naar modern logistiek vastgoed op de beste locaties. Toch blijven in Nederland beleggers tot op heden afwachtend en zijn ze kieskeuriger geworden, onder meer vanwege een veranderende markt en wetgeving. Volgens CBRE is dit lang niet altijd een slechte ontwikkeling, vooral kijkende naar duurzaamheid.

Jim Orsel, hoofd Industrie & Logistiek bij CBRE, legt uit waarom: “Over het algemeen zien we dat beleggers kieskeuriger zijn geworden in logistiek vastgoed. Dat komt in onze ogen de duurzaamheid van beleggingen in logistiek vastgoed alleen maar ten goede. Veel beleggers zijn momenteel vaak al tevreden met bijvoorbeeld BREEAM Very Good. Gezien de regelgeving vanuit de EU zal dit in de toekomst echter niet meer voldoende zijn. Willen beleggers de duurzaamheidsrisico’s naar de toekomst toe beperken, dan moeten ze hier nu dus al mee bezig zijn.”

In totaal werd er in 2023 voor €2,4 miljard belegd in bedrijfsruimten en logistiek. Hoewel dit een halvering betekende ten opzichte van het voorgaande jaar, was deze asset class daarmee wel nog steeds de grootste binnen het vastgoed.

Aanrijding met twee vrachtwagens op N331 [+foto’s]

Ongeval N331

HASSELT – Op de N331 (Hasselterweg) tussen Hasselt en Zwolle zijn donderdagochtend twee vrachtwagens achterop elkaar gebotst.

Bij de aanrijding raakte de chauffeur van de achterop botsende vrachtwagen gewond en is met onbekend letsel naar het ziekenhuis overgebracht.

De achterop komende vrachtwagen liep forse schade op. De voorste vrachtwagen had weinig schade.

Ongeval N331

De N331 is in beide richtingen afgesloten. Eén van de vrachtwagens zal moeten worden afgesleept. Hoelang de weg dicht blijft is onbekend.

Geld beschikbaar om wegen veiliger te maken

Mark Harbers

De komende periode krijgen gemeenten, provincies en waterschappen nieuwe mogelijkheden om met geld van het Rijk hun wegen veiliger te maken. Dit geld komt uit de Investeringsimpuls Verkeersveiligheid, waarmee het Rijk 500 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld tussen 2020 en 2030.

Vandaag meldde minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) dat de regels voor overheden om aanspraak te maken op dit geld worden verruimd wanneer de derde tranche ingaat. Naar verwachting is dat in het derde kwartaal van 2024. Tijdens de eerste twee tranches is al voor ruim 200 miljoen bijgedragen aan verkeersveiligheidsmaatregelen. Denk aan het verbreden van fietspaden, het verlagen van het snelheidslimiet en de aanleg van rotondes.

Minister Harbers: “Het aantal verkeersslachtoffers is weer aan het stijgen: in 2022 ging het om 745 dodelijke slachtoffers, dat zijn meer dan twee mensen per dag. Dat is veel te veel. Uit onderzoek blijkt dat veel ongelukken gebeuren in de bebouwde kom. Daarom hebben we vanuit het Rijk geld beschikbaar om ook deze wegen veiliger te maken. Ik vind het belangrijk om te luisteren naar wat de overheden nodig hebben om dit geld zo effectief mogelijk te besteden, vandaar dat we de regels flexibeler gaan maken.”

Nieuwe regels

Eén van de veranderingen die vandaag wordt aangekondigd, is dat het voor overheden mogelijk wordt om in één keer aanspraak te maken op een groter geldbedrag. Bij de vorige tranches gold er een lager plafond, waardoor kleinere gemeenten onvoldoende geld konden krijgen om de grotere maatregelen uit te voeren. Denk dan aan het aanleggen van een rotonde of fietsonderdoorgang.

Daarnaast worden de geschatte kosten voor het uitvoeren van de maatregelen beter passend gemaakt bij de daadwerkelijke kosten. Eerder werden de kosten berekend op basis van het huidige prijspeil. Doordat de uitvoering vaak pas een jaar of twee later plaatsvindt, liepen veel overheden er tegenaan dat de bijdrage van het Rijk aan een maatregel lager uitviel dan verwacht.

Verder wordt de verantwoording voor overheden eenvoudiger. Nu moeten overheden achteraf laten weten hoe veel geld zij hebben uitgegeven aan bijvoorbeeld het inrichten van een schoolzone. Op basis daarvan wordt bepaald op hoe veel geld ze recht hebben. Voor de derde tranche gaat IenW alleen nog kijken naar of een maatregel is gerealiseerd, maar staat de bijdrage voor die maatregel vooraf vast. Als overheden een maatregel goedkoper kunnen uitvoeren, dan is dat in hun voordeel.

Onderzoek is positief

In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) ingeschat hoe veel slachtoffers zijn voorkomen en hoe veel kosten zijn bespaard door deze investeringen in veiliger wegverkeer. Wanneer alle maatregelen worden uitgevoerd, zullen er volgens hen over 30 jaar bijna 600 slachtoffers zijn voorkomen. Daarmee leveren de maatregelen 1,5 keer zoveel baten op als dat ze kosten.

Politie stelt dodental busongeluk Leipzig bij van vijf naar vier

LEIPZIG – Het busongeluk bij de Duitse stad Leipzig heeft niet aan vijf, maar aan vier mensen het leven gekost, meldt de politie. Een van de slachtoffers blijkt niet overleden te zijn, maar wel levensgevaarlijk gewond.

Het ongeluk met het voertuig van vervoerder FlixBus gebeurde woensdagochtend op de A9, in het oosten van Duitsland. De bus raakte van de weg en sloeg over de kop. Volgens de vervoerder heeft de chauffeur het overleefd en heeft hij zich gehouden aan alle regels rond rij- en rusttijden.

Volgens de nieuwste informatie raakten 29 mensen lichtgewond en 6 zwaargewond. De identificatie van de doden is nog bezig. De politie onderzoekt of het ongeluk is veroorzaakt door nalatigheid.

De snelweg werd volledig afgesloten en ging pas in de loop van woensdagavond weer open. Dat was zo’n twaalf uur na de crash.

Twee lichamen geborgen na brugongeluk Baltimore

brugongeluk Baltimore

BALTIMORE – [update 08:30 uur]Bij de zoekactie naar vermisten bij het brugongeluk in Baltimore zijn twee lichamen geborgen, hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Vier anderen worden nog vermist.

De gevonden slachtoffers zijn een 35-jarige man uit Baltimore en een 26-jarige man uit het nabijgelegen Dundalk. De twee kwamen oorspronkelijk uit Mexico en Guatemala. Net als de nog vermiste personen maakten de mannen onderdeel uit van een crew die zich bezighield met het vullen van gaten in het wegdek van de brug. Hun lichamen werden gevonden in een rode truck die op bijna acht meter diepte werd gevonden.

De lokale politie liet woensdag weten dat op sonarbeelden andere voertuigen onder water te zien zijn, maar die zijn bedolven onder de gezonken brugonderdelen. Pogingen de lichamen te bergen zijn voorlopig opgeschort omdat de omstandigheden te veel risico’s opleveren voor reddingswerkers.

In de nacht van maandag op dinsdag voer een vrachtschip tegen de Francis Scott Key Bridge over de rivier Patapsco. De kapitein van het schip had minuten daarvoor stroomuitval gemeld en om hulp gevraagd. De brug stortte na de botsing deels in en er kwamen meerdere mensen in het water terecht. Twee mensen konden direct na het ongeluk worden gered.

Baltimore is een belangrijke havenstad. Experts vrezen dat de schade van het ongeluk en de economische verstoringen door de gestokte doorstroom behoorlijk kan oplopen, met schattingen tussen honderden miljoenen en meer dan een miljard dollar.

Overijssel krijgt weg van 77 miljoen euro om files te verminderen

ZWOLLE – De provincie Overijssel heeft toestemming gegeven voor de aanleg van de Vloedbeltverbinding, een provinciale rondweg tussen Almelo en Borne. Een meerderheid van Provinciale Staten stemde woensdag in met het zogeheten provinciaal inpassingsplan. Dit plan bevat allerlei afspraken over het project.

Vooraf was onduidelijk of de BBB, met afstand de grootste fractie in de Staten van Overijssel, zou instemmen. BBB had namelijk de nodige twijfels en bedenkingen over het plan, onder meer over de juridische basis. De zeventien leden van de fractie stemden uiteindelijk voor. Coalitiepartner GroenLinks stemde juist tegen. Dat was opvallend omdat gedeputeerde Martijn Dadema van GroenLinks over dit mobiliteitsplan gaat.

De aanleg van de Vloedbeltverbinding kost ongeveer 77 miljoen euro. Vooral door indexatie ligt dat bedrag bijna 27 miljoen euro hoger dan in 2021 werd begroot.

De nieuwe weg van ruim 6,5 kilometer moet onder meer de nabijgelegen snelweg A1/A35 ontlasten, en zorgen voor aanzienlijk minder verkeer op de provinciale weg N743 die door het dorp Zenderen en door Borne gaat. Daarop staan dagelijks files. De Vloedbeltverbinding loopt deels parallel aan de A1/A35 en heeft ten zuidwesten van Borne, nabij Hengelo, een aansluiting op de snelweg.

In Overijssel werd jaren gepraat over de nieuwe weg. Inwoners van het gebied waar de Vloedbeltverbinding moet komen te liggen, vrezen voor extra overlast. De gemeente Almelo is tegen het beoogde tracé en stuurde twee weken geleden een kritische brief naar het provinciebestuur, waarin het met juridische stappen dreigt. Veel partijen in de Staten wilden dan ook van Dadema weten of het plan wel stand houdt bij de rechter.

“We zijn voorbereid op een gang naar de Raad van State, daar is in de planning al rekening mee gehouden”, aldus Dadema. “Het is onfortuinlijk dat we op deze manier tegenover één van onze gemeenten staan. Op dit moment is de constatering: ‘we agree to disagree’ met Almelo over het nut en de noodzaak van deze Vloedbeltverbinding. Het sterkt me dat de rest van de gemeenten wel enthousiast is over deze oplossing.”

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

Bedreiging Baudet

DEN HAAG -FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet. Bosma wil dat Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek. “Bedreigingen – nota bene in de plenaire zaal – kan ik niet tolereren.”

Klaver vroeg Baudet na een debat over een wetsvoorstel van FVD de jaarverslagen van de Stichting Forum voor Democratie op te sturen, schrijft NRC. Daarop zou Baudet volgens het GroenLinks-PvdA-Kamerlid hebben geantwoord: “Dat ga ik niet doen. En als je het nog een keer vraagt, sla ik je op je bek.”

Bosma was zelf niet bij het gesprek, maar heeft er van meerdere anderen over gehoord. Hij ziet in de regels van de Tweede Kamer geen mogelijkheden om sancties op te leggen om bedreigingen buiten debatten, maar vindt dat “wel degelijk grenzen en fatsoensnormen zijn overschreden”.

Donaties

Tijdens het debat botste Baudet al met Klaver en Jan Paternotte (D66) toen die twee Kamerleden hem vroegen naar donaties aan de stichting die voorloper van zijn politieke partij is. “In elke andere situatie zou ik iemand op de bek slaan als je zoiets van mij denkt”, zei Baudet.

Bosma vond die opmerking van Baudet nog kunnen. “Ik heb eerder het idee dat hij het overdrachtelijk bedoelde in de zin van: je zou heel erg boos zijn op een derde persoon.” Dat geldt wat hem betreft niet voor bedreigingen die Baudet tegen Klaver richtte vlak nadat het debat was afgehamerd.

Onacceptabel

Klaver noemt het goed dat Bosma dit zo snel oppakt. “Bedreigingen zijn onacceptabel. In een democratie lossen we meningsverschillen met woorden op. Dat de heer Baudet in onze vergaderzaal, het hart van de Nederlandse democratie, het nodig vond een bedreiging te uiten is een dieptepunt”, verklaart hij in een reactie. Paternotte wijst op X naar een voorstel vorig jaar van hem en ChristenUnie-leider Mirjam Bikker om bedreiging te verbieden in de Tweede Kamer. “Wat je in de nationale vergaderzaal roept, is niet zonder consequenties. Het zet mensen aan tot intimidatie. En erger.” De afgelopen jaren is vaker ophef geweest in het parlement over de verruwing van omgangsvormen en taalgebruik.

Het debat ging over een initiatiefwetsvoorstel van Forum om een raadgevend referendum te houden over de vraag of Nederland lid moet zijn van de Europese Unie.

Baudet was woensdagavond niet direct bereikbaar voor een reactie.

Kustwacht zegt dat schip Baltimore geen gevaar is voor omgeving

Baltimore - Dali

BALTIMORE – De lading aan boord van het schip dat in aanvaring kwam met de brug in Baltimore levert volgens de kustwacht geen gevaar op voor de omgeving. Het schip had gevaarlijke stoffen aan boord, maar die zijn veilig, zei viceadmiraal Peter Gautier tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

Er wordt nog altijd gezocht naar de zes mensen die vermist worden, aldus Gautier. De autoriteiten gaan ervan uit dat zij niet meer in leven zijn. Intussen doen gespecialiseerde teams onderzoek naar de gevaarlijke stoffen en de staat van het schip, dat volgens Gautier stabiel is. Wel is er nog meer dan 5,5 miljoen liter smeer- en stookolie aan boord, plus 4700 containers waarvan er 56 gevaarlijke stoffen bevatten.

De Amerikaanse minister van Transport Pete Buttigieg zei op dezelfde persconferentie dat de ramp nog veel groter had kunnen zijn. “Feit is dat zonder verschillende factoren, waaronder de inspanningen van de hulpdiensten, de noodoproep, de afsluitingen voor onderhoud en het tijdstip, dit tientallen levens had kunnen eisen.”

LAATSTE NIEUWS

File

ANWB verwacht veel verkeer op de weg rond Pasen

DEN HAAG - Dagjesmensen en toeristen grijpen het paasweekend massaal aan om de weg op te gaan, verwacht de ANWB. De drukte begint donderdagmiddag...