Clicky


Spanning in VS: 'JFK-files' bijna openbaar

Spanning in VS: 'JFK-files' bijna openbaar
23-10-2017 10:12 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - Het is al een halve eeuw voer voor complotdenkers: de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy in 1963. Handelde schutter Lee Harvey Oswald echt alleen, of zat er meer achter? De Verenigde Staten openbaren deze week mogelijk de laatste nog geheime documenten over de dood van de populaire president.

Het aftellen naar de onthulling van die gegevens begon al in 1992. Toen nam het Amerikaanse congres de zogeheten JFK Records Act aan, waarin is vastgelegd dat alle documenten die betrekking hebben op de moord binnen 25 jaar moeten worden vrijgegeven. Die deadline verloopt donderdag.

Er zijn volgens Amerikaanse media nog zo'n 3000 documenten die niet eerder openbaar zijn gemaakt. Experts speculeren al weken over de vraag of dat nu alsnog gaat gebeuren. President Donald Trump kan publicatie voorkomen, maar het is de vraag of hij daartoe bereid is.

De president maakte zaterdag duidelijk dat hij neigt naar het vrijgeven van de laatste nog geheime documenten, al maakte hij nog wel een voorbehoud. Binnen de overheid zou weerstand bestaan tegen de openbaring van alle 'JFK-files', omdat relatief recente documenten mogelijk gevoelige informatie bevatten over activiteiten van de inlichtingendiensten.

Saillant is dat Trump de moord op Kennedy eerder aangreep om een politieke rivaal zwart te maken. Hij claimde in een interview dat de vader van senator Ted Cruz op de foto stond met de latere moordenaar Oswald. Tabloid National Enquirer beweerde daar bewijs van te hebben, maar volgens Cruz klopte niets van het verhaal.

Rafael Cruz is niet de enige persoon die in de loop der jaren in verband is gebracht met de moord. De maffia, Cubanen, de KGB en zelfs vicepresident Johnson duiken op in samenzweringstheorieën. Oswald stierf zelf twee dagen na Kennedy, nadat hij was neergeschoten door nachtclubeigenaar Jack Ruby.

Complotdenkers die hopen dat de laatste 'JFK-files' nieuwe verdachten in beeld brengen, worden vermoedelijk teleurgesteld. Experts verwachten dat de gegevens mogelijk nieuw licht werpen op de activiteiten van Oswald. Dan blijkt misschien ook of de autoriteiten steken hebben laten vallen in de aanloop naar de moord.