Clicky


Spanje wil Catalaanse leiders wegsturen

Spanje wil Catalaanse leiders wegsturen
21-10-2017 23:52 | Buitenland | auteur ANP

MADRID - Ontslag van de Catalaanse leider Carles Puigdemont en zijn medebestuurders. Binnen zes maanden nieuwe regionale verkiezingen. Spanje wil een einde maken aan de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging en daarom heeft premier Mariano Rajoy zaterdag ingegrepen.

Rajoy wil feitelijk het bestuur over Catalonië overnemen. Hij heeft de Senaat in Madrid gevraagd om toestemming daarvoor. De Senaat stemt daar vermoedelijk vrijdag over.

Het Catalaanse parlement wordt niet ontbonden, maar heeft voorlopig niets meer te zeggen over het bestuur. Catalonië blijft wel autonoom, benadrukt Rajoy. De premier baseert zich op een artikel in de grondwet, waarin staat dat de regering mag ingrijpen als een regio ingaat tegen het algemeen belang. Wanneer een regio dat doet en wat een premier daar precies tegen mag doen, staat er echter niet in.

Puigdemont reageerde zaterdagavond tijdens een televisietoespraak op de maatregelen van Madrid. Hij noemde de "illegale'' stappen die de Spaanse regering heeft genomen om de regio rechtstreeks vanuit Madrid te besturen, niet acceptabel. Dit is "de ergste aanval'' op de democratie sinds de dictatuur van Francisco Franco, zei hij.

"We zullen blijven vechten'', voegde hij eraan toe, zonder verdere concrete stappen te noemen. Puigdemont had eerder gedreigd de onafhankelijkheid uit te roepen als Spanje de regionale autonomie van Catalonië zou intrekken. Hij heeft het regionale parlement nu gevraagd bijeen te komen om de maatregelen van de Spaanse regering te bespreken.

Puigdemont had een referendum over onafhankelijkheid van Catalonië uitgeschreven. Dat werd op 1 oktober gehouden. Minder dan de helft van de Catalanen kwam opdagen, maar van hen stemde vrijwel iedereen voor afscheiding. Het Grondwettelijk Hof van Spanje verklaarde het referendum ongeldig. Dat weerhield Puigdemont er niet van te schermen met het uitroepen van de onafhankelijkheid, hoewel hij dat tot nu toe nog niet heeft gedaan.

Honderdduizenden aanhangers van de Catalaanse afscheidingsbeweging zijn zaterdag de straat opgegaan in Barcelona. Ze demonstreerden tegen de arrestatie van twee separatistische leiders en tegen het ingrijpen van Spanje.