Clicky


Maastrichtse 'stoepzitter' Ton Stille gaat vrijuit

Maastrichtse 'stoepzitter' Ton Stille gaat vrijuit
20-10-2017 11:42 | Binnenland | auteur ANP

MAASTRICHT - De Maastrichtse 'stoepzitter' Ton Stille gaat vrijuit. De kantonrechter verklaarde vrijdag een eis van het Openbaar Ministerie om de man wegens stoepzitten een voorwaardelijke geldboete op te leggen, niet ontvankelijk.

De 73-jarige Maastrichtenaar was voor het gerecht gedaagd nadat hij in juli 2013 voor de tweede maal was betrapt terwijl hij op een stoel voor zijn antiquariaat zat. Op de stoep, en dat mocht volgens de Algemene Plaatselijke Verordening APV niet.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vrijdag voor de kantonrechter een voorwaardelijke geldboete van 50 euro wegens het "zonder vergunning een weggedeelte anders gebruikt te hebben dan de bestemming daarvan''. Maar de rechter besloot van vervolging af te zien omdat zaak te lang duurde en een wethouder had verteld dat Stille wel op de stoep mocht zitten.

De APV is er niet zomaar, redeneerde het OM. Stille spreekt daarentegen van een basisrecht. Hij zit bij mooi weer al 17 jaar op een stoel voor zijn winkel.

De zaak kwam al voor in januari en juli 2015, maar werd toen aangehouden wegens aanvullend onderzoek en stukken die moesten worden toegevoegd. Daarna lag de zaak lange tijd stil, tot vrijdag dus. Ruim vier jaar na dato. Te lang, oordeelde de rechter, die ook meewoog dat stoepzitten mocht van toenmalig wethouder André Willems.

Stille reageerde verheugd en liet weten gewoon weer op zijn stoel voor de zaak te gaan zitten.

De rechter kwam vrijdag niet toe aan een oordeel of stoepzitten voor de winkel van Stille mag. Hij verklaarde de zaak immers niet ontvankelijk, laat de rechtbank in een toelichting weten. Raadsman Bart Welvaart van Stille zei dat het wachten is op weer een handhaver die de man op de bon slingert. "Dan stappen we opnieuw naar de rechter'', zei de raadsman. "En dan maar hopen dat het OM er niet weer zo lang over doet om de zaak te laten voorkomen.''