Clicky


Dennis de Jong: 'aparte regels voor vrachtwagenchauffeurs beloofd niet veel goeds'

Dennis de Jong: 'aparte regels voor vrachtwagenchauffeurs beloofd niet veel goeds'
16-10-2017 19:26 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - Vandaag werd in het Europees Parlement gestemd over het rapport van onder meer PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius over de aanpassing van de detacheringsrichtlijn. SP-Europarlementariër Dennis de Jong is teleurgesteld: "Ik waardeer de inspanningen van Jongerius enorm en weet dat zij hard gevochten heeft voor een goed resultaat, maar ik zie ook gemiste kansen. Vooral het feit dat gelijk loon voor gelijk werk pas ingaat na twee jaar, terwijl de gemiddelde detachering nu vier maanden is, is teleurstellend. Ik vind het ook slecht dat de mogelijkheid wordt geboden om voor vrachtwagenchauffeurs aparte regels te maken, en dat voorspelt niet veel goeds."

Positieve punten ziet De Jong ook: "Heel belangrijk is dat nu getoetst kan worden aan CAO's, ook als zij niet landelijk werken. Tot nu toe konden gedetacheerden alleen aanspraak maken op de rechten volgens algemeen verbindend verklaarde CAO´s. Dat is een enorme stap vooruit. Ook de definitie van loon is verbeterd, omdat nu ook bijvoorbeeld vakantiedagen en specifieke toelages eronder vallen."

De Jong is daarentegen niet erg optimistisch over de kansen om uitbuiting via detachering echt aan banden te leggen: "Voor mij zou gelijk loon voor gelijk werk zo snel mogelijk moeten ingaan, bij voorkeur vanaf dag één van de detachering, maar in ieder geval na enkele maanden en niet pas na twee jaar. Nu blijven sociale zekerheid en pensioenen nog twee jaar gelden volgens de voorwaarden van het land van herkomst van de gedetacheerde. Juist daar ontstaan de grote verschillen want een Roemeen heeft nu eenmaal veel minder pensioen, en er wordt veel minder premie voor afgedragen dan in Nederland gebruikelijk is. Het valt me erg tegen dat hier in het Europees Parlement niet eens echt over gesproken is. Ik ben dan ook niet optimistisch over het verloop van de onderhandelingen met de Raad van ministers en vrees dat verdringing op de arbeidsmarkt door detachering op deze manier nog lang zal blijven bestaan."