Clicky


Nuon Solar Team wint opnieuw World Solar Challenge

Nuon Solar Team wint opnieuw World Solar Challenge
12-10-2017 12:24 | Buitenland | auteur ANP

ADELAIDE - Het Nederlandse Nuon Solar Team heeft de World Solar Challenge gewonnen, het wereldkampioenschap voor zonneauto’s in Australië. Het team uit Delft ging donderdag om 06.45 uur met zonneauto Nuna9 als eerste over de finish in Adelaide, andere teams op grote afstand achter zich latend.

"Natuurlijk waren we nerveus. Er kan altijd iets gebeuren. De zenuwen gierden bij iedereen door de keel", zei coureur Sharon van Luik. "Het ging top. We tikten de maximumsnelheid van Nuna9 aan, 110 kilometer per uur. En dat alles op de kracht van de zon, geweldig.”

Zonnewagen Novum van de universiteit van Michigan eindigde als tweede, Punch Two van studenten uit het Belgische Leuven finishte als derde. Solar Team Twente kwam met RED Shift als vijfde over de eindstreep. "We zijn helaas niet als wereldkampioen over de finish gekomen, maar hebben wel laten zien dat we tot de top van de wereld behoren. Uiteraard feliciteren we Delft met hun prachtige overwinning", aldus teamleider Olivier Berghuis.

Het derde Nederlandse team, Solar Team Eindhoven, kon donderdag niet verder door materiaalpech. "De middenconsole is afgebroken. een zware klap voor het team", twitterde de Eindhovense equippe.

Het winnende Delfste team deed vier dagen en ruim zes uur over de tocht door de woestijn. Het is de zevende keer dat het Nuon Solar Team de race wint, tweemaal eindigde het team op de tweede plaats. "De kracht van dit team is dat iedereen precies weet waar hij of zij goed in is", verklaarde begeleider Marc Lammers, voormalig hockeycoach, de klinkende overwinning. "De een weet alles van de banden, de ander is goed in aerodynamica of kent juist het zonnepaneel van binnen en van buiten. Met elkaar beslist dit team op de goede momenten de juiste dingen."

Zo'n veertig auto's uit circa 21 landen deden dit jaar mee aan de zonnerace over 3000 kilometer van Darwin, in het noorden van Australië, door de uitgestrekte woestijn naar Adelaide in het zuiden. Ze rijden allemaal op zonnepanelen. Voor de deelnemers was de hitte een grote tegenstander: in de cabine van de zonnewagens liep de temperatuur geregeld op tot 40 à 50 graden.