Clicky


Premier Catalonië krijgt 5 dagen de tijd

Premier Catalonië krijgt 5 dagen de tijd
11-10-2017 20:07 | Buitenland | auteur ANP

MADRID/BARCELONA - De Catalaanse premier Carles Puigdemont heeft vijf dagen de tijd om uit te leggen of hij dinsdagavond nu wel of niet de onafhankelijkheid van Catalonië heeft uitgeroepen. Mocht hij dat wel hebben gedaan, dan grijpt de centrale regering van Spanje in. Deze 'deadline' heeft de regering woensdag gesteld, meldden Spaanse media.

Als Puigdemont voor maandag stelt geen geen eigen Catalaanse republiek te hebben uitgeroepen, dan heeft hij nog tot donderdag de tijd om helemaal met zijn separatistische beleid te stoppen.

Wanneer Puigdemont het ultimatum negeert, wordt hij waarschijnlijk gearresteerd en wordt Catalonië enige tijd vanuit Madrid geregeerd. Dat is op grond van de ruime bevoegdheden die de grondwet de Spaanse regering geeft als een regioregering de staat schaadt of bedreigt. Puigdemont volhardt naar verwachting in zijn pogingen de regio van Spanje af te scheiden.

De regering van de separatist Puigdemont krijgt dus in totaal nog een week ,,om terug te keren naar de grondwettelijke orde''. De Catalaanse regering zou uiterlijk 19 oktober om 10.00 uur moeten zijn opgehouden met inspanningen om de regio af te scheiden, meldde de krant La Vanguardia.

De Spaanse regering zegt duidelijkheid na te streven voor alle Spanjaarden inclusief de Catalanen. De toespraak van Puigdemont dinsdagavond in het Catalaanse parlement was voor vriend en vijand nogal onduidelijk over onafhankelijkheid.

De Catalaanse premier zou volgens zijn fel nationalistische aanhang dinsdagavond feestelijk de onafhankelijkheid uitroepen. Maar hij schoof dat in zijn rede voor zich uit. Hij vroeg uiteindelijk om een mandaat om dat te mogen doen. En toen wilde hij ook de inwerkingtreding van zo'n verklaring opschorten, omdat er vóór de feitelijke onafhankelijkheid toch eerst dialoog met Madrid zou moeten komen.