Clicky


Bouwsector ondertekent Green Deal voor slimme bouwlogistiek

Bouwsector ondertekent Green Deal voor slimme bouwlogistiek
02-10-2017 17:31 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - Tweeëntwintig partijen uit de bouwsector hebben vandaag in Ahoy de Green Deal Bouwlogistiek ondertekend. Marktpartijen, opdrachtgevers en kennisinstituten delen via deze deal de kennis over slimme bouwlogistiek over de gehele sector. Slimme bouwlogistiek maakt het mogelijk om de verkeersdruk in stedelijke gebieden te verlichten. 

De bouwsector is goed voor een derde van het aantal transportbewegingen in Nederland. Samenwerking op dit gebied tussen bouwers, installateurs, transporteurs en toeleveranciers heeft positieve effecten op drie belangrijke gebieden: kosten, congestie en CO2 uitstoot. Als de bouwlogistiek goed is georganiseerd, kan dat bijdragen aan verbetering van de verkeersdoorstroming op het wegennet, de beperking van bouwhinder voor de omgeving, de beperking van CO2-emissie en de verhoging van de veiligheid. 

De marktpartijen van de Green Deal verplichten zich om in de looptijd van de deal vijf projecten uit te voeren met slimme bouwlogistiek. Sommige koplopers tekenen mee om met gemeentes en andere landelijke opdrachtgevers een nieuwe uitvraag vorm te geven in praktische gunningscriteria zoals een zogeheten EMVI of via een BLVC-plan. Voor alle partijen geldt dat zij hun manier van kijken naar het bouwproces moeten veranderen. Dat betekent bijvoorbeeld eerder in het proces logistiek bespreekbaar maken met leveranciers en vervoerders. Ook wordt in de deal uitgebreid aandacht besteed aan het werken met een BIM en de relatie met uitvoering en logistiek.

Doorstroming verbeteren

Michèle Blom, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, is blij met de ondertekening. “Zeker nu het drukker wordt op de weg helpt deze deal om met slimme bouwlogistiek de doorstroming te verbeteren. Ook beperken we hiermee de hinder voor de omgeving en zorgen we voor een lagere CO2-uitstoot. We zullen ons inzetten om kennis en ervaring uit te wisselen met de markt en andere opdrachtgevers. En samen met de markt onderzoeken we hoe we met onze aanbestedingen efficiënte logistiek kunnen bevorderen.”

Ook Pex Langenberg, wethouder van de gemeente Rotterdam, onderstreept het belang van de overeenkomst. "Onze ambitie is dat we als stad Rotterdam een leefbare, economische en vitale stad zijn en blijven. Ook de komende jaren worden er meer architectonische iconen bijgebouwd. Dit vraagt om slimmere en efficiëntere bouwlogistiek. Want niet alleen willen we onze stad goed bereikbaar houden, ook hebben Rotterdammers recht op gezonde lucht. Deze Green Deal draagt hieraan bij." 

Volgens Henk Homberg, vice voorzitter van Bouwend Nederland, laat de Green Deal Bouwlogistiek zien dat samenwerking tussen alle partijen in de bouwsector tot goede resultaten leidt. “Uit inmiddels opgedane ervaring blijkt dat stedelijk gebied veiliger wordt, bouwen efficiënter en omgevingshinder minder wordt net zoals de uitstoot van schadelijke stoffen. Allemaal redenen waarom we als bouwsector slimme bouwlogistiek breed omarmen. Het wordt nu van belang om meerdere partijen, vooral ook in het MKB, hiermee te laten werken.”