Clicky


Marinier 5G weet weinig van actie in trein

Marinier 5G weet weinig van actie in trein
25-09-2017 17:04 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De tweede marinier die maandag voor de rechtbank in Den Haag moest getuigen in de Molukse treinkapingszaak - marinier 5D - zei zich niet veel te kunnen herinneren. Op een groot aantal vragen van de drie rechters en van advocaat Liesbeth Zegveld zei hij te twijfelen of het niet te weten.

5D bemoeide zich naar eigen zeggen alleen met zijn eigen opdracht. En dat was na de inval in de trein de tussenruimte tussen twee coupés veilig te stellen. Hij vermoedt dat hij zelf als eerste is ingestapt nadat zijn aanvalsgroep de treindeur op had geblazen. Maar wat hij daarna precies deed, kon hij niet goed navertellen.

Wel kan het zo zijn geweest - maar ook dat wist hij niet zo zeker meer - dat hij heeft geschoten op de toiletdeur. Waarom werd niet duidelijk maar ,,er zou een dreiging naar buiten kunnen komen''. Het was niet zijn opdracht om op de deur te schieten maar het gebeurde. Wat zijn collega´s precies deden, zei hij ook niet te weten. Hij deed alleen zijn eigen taak en wist ook niet wat anderen uit zijn groep moesten doen, aldus 5D.

Zegveld probeert er namens nabestaanden van twee van de zes omgekomen kapers achter te komen of de mariniers destijds al dan niet volgens de regels hebben opgetreden. De komende twee weken worden elf oud-mariniers opgeroepen om voor de rechtbank te getuigen over de bevrijdingsactie in 1977.

Marinier 5D gaf net als zijn collega 5G aan dat de geweldsinstructie helder was. Er was volgens hem van hogerhand geen opdracht gegeven om de kapers koste wat kost te doden, zoals in sommige publicaties over de kwestie is geopperd. Dat kon hij zich niet voorstellen en hij zou dat als marinier toen ook niet hebben gepikt. "Een marinier wordt niet opgeleid om te doden'', zei hij.