Clicky


May wil overgangsfase na brexit

May wil overgangsfase na brexit
22-09-2017 17:35 | Buitenland | auteur ANP/DPA/RTR

FLORENCE - De Britse premier Theresa May wil meer tijd voor implementatie van de uittreding van haar land uit de Europese Unie. Daartoe heeft ze vrijdag in een toespraak in het Italiaanse Florence een tijdelijke overgangsfase voorgesteld voor na de brexit. Daarvoor is ongeveer twee jaar nodig, aldus May. Het Verenigd Koninkrijk zal de EU in maart 2019 verlaten.

May zei dat zo'n overgangsperiode nodig is om de nieuwe relatie met de Europese Unie vorm te geven. In die periode zouden de EU en het Verenigd Koninkrijk "volgens de huidige voorwaarden'' toegang blijven houden tot elkaars markten en blijven de Britten deelnemen aan "de bestaande veiligheidsmaatregelen".

EU-burgers kunnen volgens de Britse premier tijdens de overgangsperiode nog steeds naar het Verenigd Koninkrijk reizen om er te wonen en werken. Wel zal er dan een registratiesysteem komen als voorbereiding op een nieuw immigratieregime.

May stelde voor dat Groot-Brittannië tijdens de overgangsfase blijft bijdragen aan de EU-begroting. Geen enkele lidstaat van de EU hoeft vanwege de brexit meer geld te betalen of minder te krijgen. "Groot-Brittannië voldoet aan de verplichtingen die tijdens ons lidmaatschap zijn gemaakt'', zei ze. Dit creëert volgens haar 'waardevolle zekerheid''.

Deskundigen in Brussel noemen bedragen van 60 tot 100 miljard euro die Londen nog aan de EU verschuldigd zou zijn.