Clicky


'Kritiek op mariniers op Sint-Maarten onzin'

'Kritiek op mariniers op Sint-Maarten onzin'
18-09-2017 09:55 | Buitenland | auteur ANP

PHILIPSBURG - De aantijging dat Nederlandse mariniers toekeken en niets deden tijdens plunderingen op Sint-Maarten is "onzin''. Dat is de reactie van minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) en Commandant Zeestrijdkrachten Rob Verkerk op de kritiek van premier William Marlin van Sint-Maarten in een interview met NRC Handelsblad.

"Het verhaal is echt klinkklare nonsens'', aldus Plasterk in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens hem was de humanitaire ramp "oneindig veel groter geweest'' zonder de Nederlandse militairen en hebben zij ook gewoon de orde gehandhaafd, terwijl dit eigenlijk een taak is van de lokale politie. De minister noemt de woorden van Marlin "ergerlijk'', helemaal omdat die tegenover Plasterk eerder nog had ontkend dat hij een interview had gegeven. Plasterk had Marlin gebeld, toen de minister van het interview hoorde.

Marlin weerspreekt in het interview in NRC verwijten aan het adres van zijn eigen regering. De premier stelt dat er al voor de orkaan afspraken waren gemaakt over de ordehandhaving, die niet werden nageleefd. Volgens Marlin was er sprake van miscommunicatie tussen verschillende instanties. "De avondklok werd niet gehandhaafd, er werd geplunderd, de mariniers keken ernaar - en deden niets."

Ook commandant Verkerk verwerpt de teksten van Marlin: "Wat een klinkklare onzin. Mijn mensen hebben binnen de grenzen van hun mogelijkheden vanaf het eerste moment handelend opgetreden'', aldus de commandant op Twitter.

Volgens Marlin was ook over het aanwezige materiaal voor noodhulp miscommunicatie ontstaan. Ondanks de moeilijkheden verwerpt Marlin de suggestie dat de Nederlandse regering de regie zou moeten overnemen als 'absolute onzin'. Alleen financieel kan de regering van Sint-Maarten volgens de premier de ramp niet aan, omdat het eiland als gevolg van orkaan Irma zijn hele economie is verloren.