Clicky


Dodental aardbeving Mexico loopt op

Dodental aardbeving Mexico loopt op
08-09-2017 16:14 | Buitenland | auteur ANP

MEXICO-STAD - Bij de zware aardbeving voor de zuidwestkust van Mexico zijn volgens de laatste gegevens meer dan dertig doden gevallen en is veel schade aangericht. De autoriteiten in de zuidelijke deelstaat Oaxaca maakten vrijdag bekend dat er zeker 23 mensen om het leven zijn gekomen, de meeste in de plaats Juchitán die niet ver van de Stille Oceaan ligt.

Daar stortten onder meer het gemeentehuis, een hotel, een markthal en tal van huizen in. Slachtoffers liggen er naar verluidt nog onder het puin, meldden Mexicaanse media. In de naburige deelstaat Chiapas die ook aan die zee ligt, zijn inmiddels zeven doden geteld en in de deelstaat Tabasco twee.

Het epicentrum van de beving lag bijna 100 kilometer uit de kust van Chiapas in de Golf van Tehuantepec. Een geluk bij een ongeluk was de grote diepte van het epicentrum, dat volgens het Amerikaanse instituut USGS bijna 70 kilometer onder de zeebodem lag. Dat maakte de beving minder verwoestend. In de 800 kilometer verder gelegen hoofdstad Mexico-Stad veroorzaakte de beving veel paniek, maar weinig schade. In de regio van de hoofdstad verloren in 1985 duizenden mensen het leven en was er enorme schade door een zware aardbeving met een kracht van 8.0 voor de westkust met een epicentrum 20 kilometer onder de zeebodem.

Over de kracht van de huidige beving, die kort voor middernacht was, bleef vrijdag onenigheid bestaan. De meeste media en deskundigen kwamen uiteindelijk uit op een kracht van 8.2. Het is daarmee een van de zes of zeven zware aardbevingen die het land met een kracht groter dan 8.0 hebben geteisterd sinds 1899. Vier van die bevingen waren in de regio van Chiapas en Oaxaca.