Clicky


Ex-uitgever Arbeiderspers Sontrop overleden

Ex-uitgever Arbeiderspers Sontrop overleden
04-09-2017 09:41 | Binnenland | auteur

AMSTERDAM - De voormalig directeur van uitgeverij De Arbeiderspers, Theo Sontrop, is zondag op Vlieland op 86-jarige leeftijd overleden.

Dat heeft de huidige uitgever Peter Nijssen maandag bevestigd. Hij roemt Sontrop als een uitgever "met een buitengewoon fijne neus voor hoogstaande literatuur'' en de man die De Arbeiderspers groot heeft gemaakt .

Sontrop stond van 1972 tot 1991 aan het roer van De Arbeiderspers, tegenwoordig onderdeel van Singel Uitgeverijen. De in Haarlem geboren Sontrop werkte in die periode samen met hoofdredacteur Martin Ros. Volgens de laatste vormde "de combinatie Ros-Sontrop vijftien jaar lang een gouden tandem'', zei Ros destijds in Trouw.

Sontrop begon als redacteur van het studentenweekblad Propria Cures en werkte nadien bij de uitgeverijen Van Ditmar en Meulenhoff, alvorens in 1972 in dienst te treden bij De Arbeiderspers.

Daarnaast was hij auteur en schreef onder meer de poëziebundel Langzaam kromgroeien (1962) en Marmerkijker (1971). Volgens Nijssen laat hij ,,een klein, maar zeer fijn dichterlijk oeuvre na''.