Clicky


Basisplaats debutant Fosu-Mensah bij Oranje

Basisplaats debutant Fosu-Mensah bij Oranje
31-08-2017 20:08 | Sport | auteur ANP

SAINT-DENIS - Het Nederlands elftal begint donderdag met een debutant aan de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk. Bondscoach Dick Advocaat geeft Timothy Fosu-Mensah een basisplaats in het Stade de France in Saint-Denis. De negentienjarige verdediger krijgt als rechtsback de voorkeur boven Joël Veltman. De aanvoerder van Ajax maakte woensdag op de afsluitende training vooral tijdens een positiespelletje een zwakke indruk.

Fosu-Mensah werd pas maandag opgeroepen door Advocaat, nadat Kenny Tete zich met knieklachten had gemeld in het trainingskamp van Oranje. De verdediger van Manchester United, die dit seizoen op huurbasis voor Crystal Palace speelt, mag in het Stade de France direct als basisspeler debuteren.

De tiener vormt de achterhoede voor doelman Jasper Cillessen met Stefan de Vrij, Wesley Hoedt en Daley Blind. Op het middenveld heeft recordinternational Wesley Sneijder, die begint aan zijn 132e optreden in de nationale ploeg, gezelschap van Kevin Strootman en Georginio Wijnaldum. Advocaat kiest voorin voor spits Vincent Janssen, met aanvoerder Arjen Robben en Quincy Promes op de vleugels. Tete moet op de tribune plaatsnemen, samen met Donny van de Beek die ook buiten de wedstrijdselectie van 23 spelers is gevallen.

De teruggekeerde Robin van Persie zit op de bank in het met 80.000 toeschouwers volgepakte stadion. De topschutter aller tijden van de nationale ploeg (vijftig doelpunten in 101 interlands) kan als invaller na bijna twee jaar afwezigheid zijn rentree maken.

Bij Frankrijk zit Kylian Mbappé op de bank. Zo'n anderhalf uur voor de aftrap werd dan eindelijk zijn toptransfer van AS Monaco naar Paris Saint-Germain afgehandeld. Bondscoach Didier Deschamps kiest voor Olivier Giroud in de spits, met Antoine Griezmann daar kort achter en Kingsley Coman en Thomas Lemar aan de zijkanten.

Opstelling Frankrijk: Lloris; Sidibé, Koscielny, Umtiti en Kurzawa; Coman, Pogba, Kanté en Lemar; Giroud en Griezmann.

Nederland: Cillessen; Fosu-Mensah, De Vrij, Hoedt en Blind; Wijnaldum, Sneijder en Strootman; Robben, Janssen en Promes.