Clicky


Oostenrijkse transportvakbond Vida vraagt aandacht voor fraude met tachograaf

Oostenrijkse transportvakbond Vida vraagt aandacht voor fraude met tachograaf
30-08-2017 11:32 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

TEESDORF - Middels een evenement heeft de Oostenrijkse transportvakbond Vida gisteren, dinsdag 29 augustus, aandacht gevraagd voor het manipuleren met de tachograaf. Steeds meer vrachtwagens rijden in Europa met vervalste tachografen, zeggen zowel de transportbond als de Oostenrijkse politie. Dit zorgt voor onveilige situaties op de weg.

Middels het evenement "Spiel mit dem Tod auf unseren Straßen" vraagt de Vida om meer controles en betere handhaving. Tijdens het evenement konden bezoekers testritten maken in vrachtwagens die wel en niet gemanipuleerd zijn en zelf ervaren wat het verschil en de impact daarvan is. Ook waren er diverse sprekers waaronder de inspecteur van de verkeerspolitie, Horst Meixner.

Karl Delfs, vakbond Vida

In Europa zou, volgens cijfers van de Vida, zo'n veertig procent van alle vrachtwagens rondrijden met een gemanipuleerde tachograaf. In Oostenrijk zou dit tien tot vijftien procent zijn.

Naast het niet registreren van de rij- en rusttijd heeft het deactiveren van de tachograaf ook als gevolg dat alle hulpsystemen worden gedeactiveerd zegt Vida.

Roman Hebenstreit, voorzitter Vida

"De teller blijft staan op nul. De chauffeur weet niet eens hoe snel hij rijdt", zegt Karl Delfs, expert van de vakbond. Erger nog: systemen als het ABS-antiblokkeersysteem of het elektronisch remsysteem EBS worden uitgeschakeld. Een vrachtwagen wordt met andere woorden ook met lage snelheden oncontroleerbaar als er fors geremd moet worden.