Clicky


'Klaas Otto achter moordplan op aanklager'

'Klaas Otto achter moordplan op aanklager'
29-08-2017 11:21 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De oprichter van motorclub No Surrender, Klaas Otto, zou een aanslag willen laten plegen op de officier van justitie in zijn strafzaak. Een 44-jarige man zou daartoe opdracht hebben gekregen van Otto, die zelf in voorarrest zit in de gevangenis in Middelburg. Deze man is maandagavond aangehouden in Sliedrecht.

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte dinsdag bekend dat er een aanhouding was vanwege een moordplan in opdracht van een gedetineerde, zonder hierbij de naam van Otto als opdrachtgever te noemen. De advocaat van Otto, Louis de Leon, bevestigt dat het om zijn cliënt gaat.

De advocaat spreekt van "drijfzand''. Volgens hem is de verdenking "volstrekt fake en ongefundeerd''. Een informant heeft hierover een verklaring afgelegd, zegt De Leon. Maar volgens hem is het "gewoon niet waar. Otto heeft zich daarover nooit tegenover niemand uitgelaten en het zit niet in zijn aard om de aanklager iets aan te doen.''

Volgens De Leon heeft deze actie als doel om zijn cliënt over te plaatsen naar een extra beveiligde inrichting in Vught. Een poging daartoe werd eerder dit jaar nog afgewezen. Maar Otto moest zijn dozen inpakken en wordt in afzondering geplaatst in Vught, aldus De Leon, die hem dinsdag nog sprak.

Het onderzoek naar de dreigende aanslag is enkele weken geleden opgestart door het landelijk parket van het OM. Maandag heeft de politie de cel van de gedetineerde onderzocht, evenals twee woningen in Sliedrecht en Rotterdam. Er is beslag gelegd op computers, mobiele telefoons en digitale gegevensdragers. De komende dagen zal de politie zowel de aangehouden verdachte als Otto verhoren.

Klaas Otto zit in voorarrest in verband met verschillende strafzaken. Het gaat onder meer om afpersing, bedreiging, witwassen, mishandeling en brandstichting.