Clicky

Oranje wint voor eerste keer EK vrouwenvoetbal

06-08-2017 19:19 | Sport | auteur ANP

ENSCHEDE - Het Nederlands elftal heeft zondag het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen gewonnen. In de uitverkochte Grolsch Veste in Enschede was het elftal van bondscoach Sarina Wiegman in een doelpuntrijke finale sterker dan Denemarken: 4-2.

De eindzege voor Oranje is bijzonder. Tot dit jaar stonden de voetbalsters nog nooit in de finale van het EK. De beste prestatie was in 2009, toen Nederland in de halve eindstrijd na verlenging de zege aan Engeland moest laten.

In eigen land won Nederland alle zes de wedstrijden. In de groepsfase nog met miniem verschil (1-0 tegen Noorwegen en Denemarken en 2-1 tegen België), maar Oranje groeide in het toernooi. Door een zege van 2-0 op Zweden in de kwartfinale en zelfs een overwinning van 3-0 op Engeland in de halve eindstrijd, startte het thuisland zondag als favoriet.

Het was voor de vele fans schrikken toen juist Denemarken na zes minuten spelen de score opende. Kika van Es legde Sanne Troelsgaard over de knie en scheidsrechter Esther Staubli gaf daarom een strafschop. Die werd benut door aanvalster Nadia Nadim.

Nog niet eerder dit toernooi keek Nederland tegen een achterstand aan. Wiegman zei vooraf dat ze van zenuwen weinig merkte bij haar team, en ook die vroege tegentreffer veranderde weinig aan het zelfvertrouwen.

Denemarken kon slechts vier minuten genieten van de voorsprong. Rechtsbuiten Shanice van de Sanden toonde, niet voor het eerst dit toernooi, aan hoe belangrijk haar snelheid is. Na een lange sprint gaf ze de bal in de tiende minuut goed voor op spits Vivianne Miedema, die de bal binnenschoot.

Lieke Martens hielp Nederland nog binnen het half uur met een geplaatst schot van net buiten het strafschopgebied aan een voorsprong. Ook voor de buitenspeelster was het haar derde EK-doelpunt. De Deense aanvoerster Pernille Harder zorgde er in de 33e minuut toch nog voor dat de stand halverwege in evenwicht was: 2-2.

Kort na rust ging Danielle van de Donk na een duel wat makkelijk naar de grond. Aanvoerster Sherida Spitse benutte de buitenkans door de vrije trap binnen te schieten: 3-2. Het bleef lang spannend, tot Miedema kort voor tijd de bevrijdende 4-2 maakte. Voor de spits was het haar vierde doelpunt dit toernooi.